Najkrajšie vinobranie v roku! Aj tak sa dá nazvať zber odrody Frankovky modrej, z ktorej spravia úžasné slamové víno.
V prostredí sfarbených listov viniča si napriek chladnému ránu pochvaľovali všetci zberači. Strapcov bolo menej ako minulý rok, no vykazovali vysokú kvalitu.
Otvoriť galériu
Na delikatesné slamové víno sa každý rok tešia fanúšikovia tohto chutného moku nielen u nás, ale aj za hranicami. Vo viniciach v Topoľčiankach v týchto dňoch zbierajú frankovku na jeho výrobu. Strapce hrozna musia byť zdravé a bobule nepoškodené, zberači preto musia dávať pozor na každú gulôčku a vyberať len výhradne zdravé strapce. Ručne ich potom povešajú na špagáty na povalu, kde ich tri mesiace sušia. Vo fľašiach zrie toto víno ešte niekoľko mesiacov, a tak bude ročník 2021 v predaji najskôr o rok či dva. „Bude to dobrý ročník, hrozna je síce menej, ale je vo veľmi dobrej kvalite, čo sa odzrkadlí na samotnom víne. Je sladučké,“ prezradil Adam Žilík z marketingového oddelenia. „Podarilo sa nám obrať približne 6 000 kilogramov Frankovky modrej, z ktorej sa po trojmesačnom procese sušenia odparí značná časť vody, čím sa v bobuliach skoncentruje cukor a kyseliny. Po následnom vylisovaní tak získame jedinečný mušt, z ktorého dorábame špecialitu zvanú slamové víno,“ opísal proces výroby.
S úrodou boli maximálne spokojní.
Zdroj: Michaela Farkašová