Ten vo vlastnej šťave je navyše vhodný aj do väčšiny redukčných diét. Odborníci z českého magazínu dTest za vás skontrolovali najznámejšie značky. Ako dopadlo porovnanie kvality a ceny?
Konzumácia rýb sa odporúča najmä pre ich tuk. Rybí tuk patrí medzi zdroje zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín. Z ich priaznivých účinkov na organizmus môžeme menovať ochranu pred kardiovaskulárnymi chorobami, podiel na znižovaní hladiny krvných tukov, znižovaní zrážanlivosti krvi, pozitívny vplyv na imunitu či blokovanie zápalových procesov. Tuniak všeobecne nepatrí medzi najtučnejšie druhy rýb. Zatiaľ čo losos obsahuje okolo 18 % tuku, v mäse tuniakov je to „iba“ 1 %.
„Forma použitého mäsa musí byť na konzerve, ako dôležitý akostný údaj, vždy spresnená,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest, a pokračuje, že hlavnou skúškou na overenie, či mäso v plechovke zodpovedá deklarovanej úprave, je senzorické hodnotenie. To pre magazín dTest vykonali ôsmi skúsení posudzovatelia, ktorí známkovali vzhľad, úpravu, vôňu, chuť, konzistenciu a okomentovali prípadné nedostatky výrobkov. Pomerne veľké rozdiely našli odborníci pri vážení deklarovaného obsahu.