Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2021 12:34 | Správy | Domáce správy

Čo sú hlavné spúšťače migrény? Pacientom pomôže aplikácia

Existujú mnohé faktory, ktoré môžu byť spúšťačmi migrény. Odborníci upozorňujú, že ich eliminácia môže výrazne pomôcť migréne predchádzať.

Odporúčajú preto všímať si ich a zaznamenávať. Využiť k tomu pacienti môžu aj mobilnú aplikáciu. "Ak si je pacient vedomý momentov, ktoré bolesť spúšťajú, úprava životného štýlu a denného režimu dokáže frekvenciu atakov zredukovať," uviedli odborníci. Spúšťačmi môže byť napríklad stres, alkohol, nedostatočný spánok či nedostatočný pitný režim alebo zmena počasia a atmosférického tlaku.

Pacientom s migrénou môže pri zaznamenávaní pomôcť mobilná aplikácia Migréna kompas, ktorá umožňuje nielen vedenie denníka, ale aj zaznamenávanie atakov a monitorovanie ich intenzity či prehľad užívaných liekov proti bolesti. Pomáha pacientovi lepšie ochoreniu porozumieť a prispieva tiež k tzv. adherencii, teda kontrole dodržiavania liečby. Ak si pacient vedie tzv. migrenózny denník, umožní lekárovi poznať svoje individuálne potreby a pomáha tak pri diagnostike.

Aplikácia je dostupná zdarma pre používateľov operačných systémov iOS a Android a je v slovenskom jazyku. Migréna je neurologické ochorenie, ktoré výrazne zasahuje do kvality života pacienta. Medzi jej znaky patrí pulzujúca bolesť hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní, nevoľnosť, zmätenosť, či citlivosť na svetlo a zvuky. Až 80 percent pacientov zažíva pred migrenóznym atakom tzv. auru, ktorá sa vyskytuje vo forme "zábleskov".

Periodicita záchvatov migrény sa pohybuje od štyroch do 15 dní v mesiaci. "Život komplikuje nielen migréna, ale aj pridružené ochorenia, tzv. komorbidity migrény. Veľmi častou je epilepsia či skleróza multiplex, vyskytujú sa aj psychické poruchy ako depresia alebo bipolárna porucha. Výnimkou nie sú ani ekzém, astma, potravinové alergie a senná nádcha," priblížil Peter Valkovič, prednosta II. Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Liečba závisí od diagnózy, pridružených ochorení, očakávaní pacienta a vplyvu atakov na dennú aktivitu. Akútna liečba tlmí pomocou analgetík bolesť mierneho charakteru. Ak nestačí, alebo sú záchvaty časté je vhodné uvažovať o preventívnej (profylaktickej) terapii. Odborníci aj pacienti sa však zhodujú, že univerzálny recept na lepšie zvládanie ochorenia a zaradenie sa do bežného života neexistuje.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Spoločná akcia Ruska a Číny: Už sa to začalo! Zapojených je niekoľko silných strojov
Liv Bielovič
Foto
Krásna herečka Bielovič vám vyrazí dych: Na pódiu zhodila takmer všetko! Horúce FOTO
Foto
Veľká premena bývalej svetovej tenisovej štvorky: Schudla 30 kíl, na fotkách ju nespoznáte!
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Muži zákona chytili špekulanta: Vydával sa za policajta, obabral ľudí! Strašné, koľko peňazí od nich získal
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Povodňová situácia v Maďarsku: Orbán prezradil obyvateľom, čo môžu čakať!
Legendárny český hokejista Jaromír Jágr.
Tajomstvo Jágrovej formy odhalené: Oltár priamo v kabíne!
Na archívnej snímke Kamil Magál († 49) s exmanželkou Zuzanou.
Foto
Za Magálom († 49) SMÚTI aj matka jeho dvoch detí: Dojemné VYZNANIE exmanželky Zuzany
Ruskí vojaci (ilustračná fotografia).
ODHALENIE Ukrajiny: Časti ruských zbraní pochádzajú z... Je to problém!
(ilustračná foto)
Nemecká polícia vykonala rozsiahle razie: Začalo sa zadržiavanie, ide o vážne podozrenia!
(ilustračná foto)
Foto
Umelecký svet plače: Zomrel slovenský herec známy z kultového filmu
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský raketový útok na Ukrajinu z neznámeho miesta 10. septembra 2024.
Rusko si ide po vojnovú korisť: Útok na ďalšie mesto! Východ Ukrajiny v ohrození
Kanazawa Japan - October 18, 2016: Unidentified people queue at Kanazawa station bus terminal.
Dramatické škrty známej spoločnosti: ZRUŠIA 2000 pracovných miest!