Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2021 17:03 | Správy | Domáce správy

Cestovanie vlakom do Bratislavy bude pre ľudí pohodlnejšie: V ďalšej obci sa buduje záchytné parkovisko

Nové záchytné parkovisko pri Dunajskej Lužnej by malo zabezpečiť pohodlnejšie parkovanie aj zlepšenie a spriechodnenie dopravy v hlavnom meste.

Záchytné parkovisko na zastávke Nové Košariská bude po Pezinku a Ivanke pri Dunaji už tretím takýmto parkoviskom. K tomu pribudne v bratislavskom Ružinove terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP).

Minister dopravy Andrej Doležal tvrdí, že tieto projekty patria k tým, ktoré zlepšia a spriechodnia dopravu v Bratislave. „Záchytné parkovisko v Nových Košariskách zlepší dochádzanie vlakom do Bratislavy. Novým terminálom zase umožníme cestujúcim bezproblémový a rýchly prestup ´suchou nohou´ z vlaku na mestskú hromadnú dopravu a opačne,“ vysvetlil. Novinky by mali skrátiť čas pre tých, ktorí dochádzajú  do centra hlavného mesta a tým, že využijú verejnú dopravu, zníži sa aj počet áut. Podľa predsedu komisie dopravy  BSK Jána Buocika využívanie vlakov na to, aby priviezli ľudí z prímestských oblastí je najefektívnejší spôsobom. „Všetky projekty, ktoré sú o vybudovaní parkovísk pri staniciach a smerujú do Bratislavy sú pozitívnym krokom vpred“, uviedol Buocik.

Záchytné parkovisko na zastávke Nové Košariská by malo mať 165 parkovacích miest a desať miest pre osoby so zdravotným postihnutím. „Parkovisko bude vyzerať veľmi podobne ako to,  ktoré pred niekoľkými mesiacmi otvorili v Ivanke pri Dunaji,“ prezradil Martin Petro z odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. V uzavretom areáli parkoviska vybudujú stojisko pre 50 bicyklov. „Vybuduje sa tiež autobusová zastávka a chodník pre peších. Na projektové práce bola z OPII vyčlenená suma 123.870 eur. Eurofondy by mali pokryť aj náklady na samotnú realizáciu parkoviska, ktoré by malo byť dokončené v roku 2023,“ spresnilo ministerstvo. V bratislavskom Ružinove vybudujú nástupište, ktoré je od začiatku projektované na to, aby z neho mohli ľudia čo najjednoduchšie prestúpiť z vlaku na autobusy, električky či trolejbusy. „Súčasťou projektu je aj peší podchod pod traťou, aby obyvatelia mohli bezpečne prejsť k obchodným centrám,“ spresnili z rezortu.

Súčasťou projektu je tiež odbočka, ktorá zvýši priepustnosť železničnej trate v úseku Dunajská Streda - Bratislava, Nové Mesto. „Existujúce trate budú prepojené koľajovými spojkami a tým sa zriadi odbočka, ktorá zvýši kapacitu jednokoľajnej trate smerom do Komárna,“ spresnilo ministerstvo s tým, že celková suma nenávratného finančného príspevku je 484.640 eur.         

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
NHL v tom má jasno, ruské legendy zúria: Boja sa nás!
Dominika Kavaschová
Foto
Herečka Kavaschová o svojom trápení: Druhé tehotenstvo jej dáva zabrať! Nečakané problémy
(ilustračné foto)
V Česku sa začínajú voľby: Pre povodne však v niektorých oblastiach nefunguje elektrina a mobilné siete
Gruzínsku trans modelku Kesariu Abramidzeovú zavraždili.
Foto
Známu TRANS modelku († 37) dobodali na SMRŤ: Zavraždená deň po schválení kontroverzného zákona
Vojaci zbierajú odpadky zo severokórejského balóna, ktorý pristál priamo pred vchodom do vládneho komplexu v juhokórejskej metropole Soul v piatok 20. septembra 2024.
KĽDR už zašla priďaleko: Pristálo TO priamo v areáli vládneho komplexu! Na mieste bola polícia, armáda aj hasiči
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Slovensko stále trápia povodne: Kde platí TRETÍ stupeň výstrahy?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Na našom území operovali rímske légie pod vedením samotného rímskeho cisára a filozofa na tróne Marca Aurelia.
Foto
Úžasný objav na Dolnom Pohroní o rímskom CISÁROVI: O tom sa dosiaľ len chyrovalo!