Potrebujeme:
- 1 moriaka (veľkosť tak 5 až 7 kg)
- 250 g masla
- 2 červené cibule
- 2 biele cibule,
- 1 hlavičku cesnaku
- 3 mrkvy
- 3 paštrnáky
- 1 zeler
- zopár lístkov šalvie
- 3 mandarínky
- 1 pomaranč
- 3 bobkové listy
- zopár guličiek nového korenia
- 1 lyžicu červenej mletej papriky
- zopár vetvičiek tymianu a rozmarínu
- soľ
- mleté čierne korenie
- lyžicu rasce
- 0,5 l červeného vína
- 0,5 litra vody
- 1 vrchovatá lyžica hladkej múky
Na plnku:
- 5 rožkov
- 5 vajec
- za hrsť nadrobno narezanej údenej slaniny
- 0,5 dcl mlieka
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1 cibuľu
- soľ
- mleté čierne korenie
- bravčovú masť
Postup:
Osoleným maslom dobre potrite celého moriaka a veľkú časť masla dostaňte aj pod kožu na prsiach. Výdatne ho osoľte a okoreňte, poprášte červenou paprikou a posypte rascou. Nezabudnite ani na bylinky, aj ich časť môžete dostať k maslu pod kožu. Do moriaka tiež vložte rozrezané citrusy.
Vyberte si svoj najväčší pekáč, ktorý musí byť aj dostatočne hlboký, práve výpek z morky bude tvoriť základ omáčky. Do pekáča dajte narezané mrkvy a paštrnák, zeler, cibule a celý cesnak, ktorý ani nemusíte čistiť. Pridajte aj bylinky, osoľte a okoreňte a podlejte tak pol litrom vody.