Ak vám nestačilo, že jedli oči, máme teraz ponuku aj pre vaše žalúdky.
Mrkvový koláč s ananásovým krémom podľa Alenky
Potrebujeme:
Cesto:
- 1,5 hrnčeka hnedého cukru
- 4 vajíčka
- 1 hrnček oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžičku škorice
- 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- 1 jablko (nastrúhané)
Plnka - ananásový curd
- 4 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtka
- 300 ml ananásového kompótu so šťavou - ananás nesmie byť čerstvý, pretože obsahuje bromelaín, kvôli ktorému krém nezhustne
- 4 lyžice Zlatého klasu
- 4 lyžice masla
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 500 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
Postup:
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista a potom už len postupne vmiešavame všetko ostatné. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme pri 180 stupňoch dozlatista.
- Plnku urobíme tak, že vajcia, žĺtky, ananásový kompót, cukor a Zlatý klas dáme do misy a vyšľaháme. Nalejeme do stredného hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme z ohňa a vmiešame maslo. Krém precedíme cez sitko, prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť.
- Šľahačku vyšľaháme dotuha spolu s práškovým cukrom, pridáme mascarpone a po častiach vychladený ananásový krém.
- Na zdobenie môžete použiť opražené lieskové a vlašské orechy a niekoľko makrónkových mrkvičiek.