Žuvačka obsahuje kópie enzýmu ACE2, ktorý funguje ako receptor vírusu na povrchu ľudských buniek, a dokáže tak významne znížiť množstvo vírusu v slinách. Človek s infekciou, ktorý by žuvačku používal, by tak nakazil oveľa menej ľudí, napísala agentúra Reuters.
Výsledky experimentu odborníci z univerzity v Pensylvánii zverejnili v časopise Molecular Therapy. Vo svojej štúdii popísali, že v laboratórnych podmienkach skúmali množstvo vírusu v slinách a pozorovali, ako sa znižuje pri použití žuvačky. Podľa nich sa vírusová nálož pri použití enzýmovej žuvačky môže znížiť až o 95 percent.
Žuvačka má chuť a konzistenciu podobnú tým klasickým a dá sa roky bezpečne skladovať pri izbových teplotách. Autori štúdie uvádzajú, že ani žuvaním sa enzýmy nepoškodia. Zníženie vírusovej nálože v slinách môže pomôcť k spomaleniu šírenia nákazy, pretože koronavírus sa často prenáša pri rozprávaní, kašľaní alebo kýchaní.