Ak si radi pochutíte na hovädzom mäsku, vyskúšajte recept na vynikajúcu roštenku na pive. Rozihrá vaše chuťové poháriky a možno sa stane pravidelným receptom vo vašom jedálničku.
Hovädzia roštenka na pive
Na 4 porcie potrebujeme:
- 800 g hovädzej roštenky, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, bobkový list, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 mrkvy, 1 petržlen, 100 g paradajkového pretlaku, 0,5 l piva, vývar, 150 g bravčovej masti, 100 g slaniny
Postup:
- Umytú a osušenú roštenku osolíme, okoreníme a prudko opečieme zo všetkých strán. Vyberieme a pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, slaninu a pomaly opražíme. Ak treba, už teraz pridáme trošku piva. Ďalej pridáme do základu pretlak, mletú červenú papriku a opäť popražíme, zalejeme pivom, vývarom a do takto pripraveného základu vložíme naspäť opečenú roštenku a pomaly dusíme do mäkka.
Otvoriť galériu
Hovädzia roštenka na pive
Zdroj: rešt. štefánka
TIP šéfkuchára:
- Ak nie sme priaznivcami piva, môžeme použiť červené víno.
Zaujímavosť:
- Pivo sa využíva v gastronómii vyše 100 rokov. V 18. a 19. storočí pili pivo i deti. Nevie sa koľko percent alkoholu obsahovalo, ale deti bežne na raňajky dostali zohriate pivo s chlebom.