Školy sa síce plošne nezatvorili, ale hygienici ich postupne v regiónoch zatvárajú. Už zase tu máme situáciu, keď rodičia pracujúci z domu majú pri sebe aj deti na home schooling.
Rýchle recepty
Špenátový prívarok
- Do väčšej panvice alebo hrnca dajte mrazený špenát, podlejte trochou vody a varte. Medzitým si z múky, mlieka a rozpučeného cesnaku pripravte na masti alebo oleji zápražku a pridajte ju k špenátu. Na záver ešte do prívarku vmiešajte jedno celé vajíčko. Krátko povarte, premiešajte a prívarok je hotový.
TIP:
- deň podávajte so zemiakmi a uvareným vajíčkom
- deň s volským okom, celozrnným chlebíkom alebo s párkom
Rezance s...
- Zvyšné rezance varené k vývaru určite nevyhoďte, urobte ich naslano alebo nasladko, možností máte viacero - od maku, tvarohu až po škoricu a cukor.
Mäsové mašličky
- Vo vriacej vode uvarte cestoviny v tvare mašličiek (300 g), na panvici opražte jednu cibuľu a pridajte zavárané bravčové mäso v pohári (200 g) a 500 g pasírovanych paradajok. Vytvorte krémovú zmes, ktorú následne zmiešajte s cestovinami.
Granadír s parenicou
- Do hrnca pretlačte 4 uvarené a ošúpané zemiaky, 150 g cestoviny, zmes posypte nastrúhanou parenicou a opraženou cibuľou posypanou mletou červenou paprikou.
Tip:
- Zmes dajte do zapekacej misy a navrch ulože pokrájaný hermelín, jemne zapečte.
Žemľovka
Otvoriť galériu
Žemľovka
Zdroj: anc
Potrebujeme:
- 6 rožkov
- 4 vajcia
- 3 dl mlieka
- 3 PL cukru
- 5 nastrúhaných jabĺk
- hrozienka
- tvaroh
- Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom zmiešaným s cukrom a so žĺtkami, pridáme jablká, hrozienka, tvaroh a všetko spolu zamiešame.
- Hmotu dáme do vymasteného pekáča. Pečieme 50 minút.
- Z bielkov vyšľaháme sneh, navrstvíme ho na rožkovú zmes a dopečieme 5 - 10 minút.
- Podávame poliate sirupom.
Ako sa nezblázniť
- urobte si týždenný plán a ingrediencie si nakúpte už cez víkend
- ak vám dochádza fantázia, stiahnite si obedové menu zo školskej jedálne a inšpirujte sa
- môžete navariť dve jedlá na štyri dni a v krabičkách ich zamraziť
- pri skladovaní už uvareného jedla použite čo najplytkejšie nádoby, ktoré umožňujú minimalizovať vzduch okolo potravín
- varené mäso vydrží v chladničke 3 - 4 dni, kurací vývar 3 dni, kapustová polievka aj 4 dni