Problémy s počtom počítačov doma a pripojením už poznáme. Rovnako ako fakt, že nestíhate ísť ani len do obchodu po potraviny, nieto ešte variť. Ale dá sa to. Nový Čas oslovil známych šéfkuchárov Jaroslava Žídeka a tohtoročného víťaza slovenskej Bocuse D’Or Petra Duranského, a tu sú ich tipy, ako na to.
Čo radí šéfkuchár Jaroslav Žídek
Ako šéfkuchár prezradil, sám má doma 9-ročnú dcéru, a preto rodičom radí: „Ak jej chcem doma niečo rýchlo uvariť, tak je potrebné s tým rátať dopredu a mať pripravené zásoby v duchu hesla - je lepšie byť pripravený ako prekvapený.“
Avokádová maškrta
- 1 avokádo
- horká čokoláda
- javorový sirup
Postup:
- Rozmixujte avokádo, primiešajte horkú čokoládu a dochuťte javorovým sirupom.
Cestoviny
- veľmi ľacná alternatíva, využiť môžete aj niekoľkokrát do týždňa
- aby dieťa malo aj príjem proteínu, pridajte plátky syra, tofu či kuracie mäso orestované na oleji
Zeleninová rýchlovka
- Jednoducho dám do hrnca karfiol, kaleráb alebo inú mäkkú zeleninu (cuketu alebo iné). Pridám cibuľu, zemiak a zľahka orestujem, zalejem domácim vývarom (dávam si ho zmraziť) a keď ho náhodou nemám, tak obyčajnou vodou. Povarím domäkka, rozmixujem a podávam so starším opečeným chlebom. Dcére chutia ešte slnečnicové semienka a niekedy si pridá tekvicový olej.
Aké zásoby je dobré mať doma:
- cestoviny
- ryžu na rizoto
- krúpy na krupoto
- beluga šošovicu - jej výhodou je, že sa uvarí do 20 minút
Tipy na bleskové jedlá:
- chlieb vo vajíčku (najlepší tajný recept starých mám)
- dobrá omeleta (v nej môže byť navyše všetko, čo máte radi)
- palacinky (znesú aj slanú náplň, ktorá vie veľmi príjemne prekvapiť, možností je neúrekom, ak ich urobíte viac, polovicu môžete dať ako hlavné jedlo plnené šunkou či syrom, druhú polovicu s lekvárom ako zákusok)