Základom jedinečnej chuti a arómy borovičky sú borievky, ktoré potrebujú veľmi špecifické podmienky. Aby bola produkcia nášho národného nápoja zachovaná, musí sa borievka dovážať až z Balkánu. „Je to príbuzný druh našej borievky, ale plody má červené a väčšie. Naša borievka má malé tmavomodré až čierne bobuľky. Na Slovensku sme založili už tri pokusné plochy na jej pestovanie - pod Krupinou v Dievičí, pri Brezne v Šiašove a teraz tu pod Tatrami. Všade sme vysadili zhruba po osemdesiat borievok a štvrtú plochu plánujeme v Moste pri Bratislave,“ uviedol Jaroslav Jankovič, vedúci odboru pestovania a produkcie lesa z Lesníckého výskumného ústavu.
„Borovička zo slovenskej borievky má drsnejšiu chuť a príjemnejšiu vôňu. Ak začnú tieto sadenice rodiť, začneme opäť vyrábať pravú spišsko-belanskú borovičku. Borovička prešla mnohými zmenami, no začala svoju púť v Spišskej Belej a jej názov Spišská je oprávnený,“ uviedol slovenský odborník v oblasti liehovarníctva Július Forshoffer (86). „Som rád, že na pôde výskumného ústavu vznikla taká iniciatíva. Zakladáme si na kvalite a originalite. Borievky nakupujeme sušené od českého dodávateľa. Návrat k slovenskej borievke ma veľmi potešil a budem pozorne sledovať, ako sa to bude vyvíjať,“ dodal Milan Vdovjak (58), rodák zo Spišskej Belej.