Šťastné, veselé a bezlepkové
Netrápte sa pečením pre celiatikov. V bezlepkovej pekárni Yeme predávajú medovníčky, vanilkové rožky, pusinky a ďalšie tradičné vianočné koláčiky bez lepku.
Pri telke so zdravými mlskami
Základné potraviny aj špeciality nakúpite v bezobalovom obchode U Vážky. Mlsajte počas sviatkov zdravo! Lyofilizované ovocie je skvelá vec - výborne chutia marhule aj slivky, alebo jahody a maliny v mliečnej čokoláde. Vyskúšajte aj mandle v bielej čokoláde alebo so škoricou a kokosom, arašidy v slanom karamele, mandle s talianskymi bylinkami, zdravé chipsy chia s rozmarínom či cviklové chipsy.
Štipka Francúzska alebo slovenská klasika
Návštevy počas sviatkov možno ocenia zmenu. Naservírujte im kačacie foie gras, figové chutney a medovník s 57 % medu. Všetko nájdete vo francúzskych potravinách La Fabuleuse Epicerie. Alebo choďte na istotu do mäsiarstva Danubius. Vôňa z nakrájaných údených klobások vás doslova omámi a nezabudnite na kvalitnú šunku k domácemu zemiakovému šalátu. Samozrejme, nemôže chýbať ryba. Rôzne druhy čerstvých rýb k štedrovečernému stolu kúpite v Yeme.
Bez kvalitného vína ani na krok
Wineplanet má naozaj dobrý výber domácich i zahraničných vín. My vám dávame do pozornosti kvalitné BIO vína zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, z rady Reya Organica. Ideálna kombinácia je aromatický kvetinovo korenistý Tramín červený a ušľachtilé červené cuvée Rubino, ktoré skvele doplnia vaše vianočné menu.
Recept na domáce sušienky
Vyskúšajte recept na voňavé vianočné sušienky s čiernym korením od vášnivého milovníka dobrého jedla Michala Kordoša. Všetky ingrediencie na približne 24 sušienok kúpite v Tržnici Nivy.
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
1 vajce
1 g sódy bikarbóny
115 g masla
100 g hnedého cukru
75 g bieleho cukru
85 g melasy
10 g mletého zázvoru
2 g škorice
1 g mletého kardamonu
1 g pomletých klinčekov
Kôru z jedného pomaranča
Štipku soli a mletého čierneho korenia
Postup:
1. Do väčšej misky preosejeme múku a sódu bikarbónu. Odložíme na neskôr.
2. V malom hrnčeku si zohrejeme maslo spolu s cukrom, melasou, pomarančovou kôrou a všetkými koreninami. Necháme jemne prevariť a následne odložíme vychladnúť na izbovú teplotu.
3. Po vychladnutí pridáme do maslovej zmesi vajce a vyšľaháme do hladkej konzistencie. Následne pridáme preosiatu múku a sódu. Vymiesime do cesta a dáme odstáť do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne však cez noc.
4. Rúru predhrejeme na 175°C. Na plech rozložíme papier na pečenie a cesto buď vyvaľkáme a vykrojíme, alebo narobíme guličky, ktoré vytlačíme do formy sušienok. Pečieme približne 10 minút, v prípade potreby ich otáčame, aby boli rovnomerne upečené. Necháme vychladnúť a podávame.
Želáme vám chutné, voňavé a láskyplné Vianoce!
Sledujte nás na nivy.com, aby vám neunikli žiadne chutné novinky.