3. Deti a tínedžeri zaočkovaní na 72%
Variantom delta sa vo veľkej miere infi kujú deti a tínedžeri, ktorí potom vírus prenesú na rodičov či starých rodičov. V Bratislavskom kraji je však podľa analytika Ivana Bošňáka zaočkovaných 72 % tínedžerov (15 - 20 rokov).
„Británia by nám mohla takéto čísla závidieť,“ hovorí Bošňák. Napriek tomu sú rozhodnutím regionálneho hygienika od pondelka zatvorené druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Toto rozhodnutie v Novom Čase kritizoval aj matematik Richard Kollár. Napríklad v Košickom kraji, kde je zaočkovanosť obyvateľov o 18 % nižšia ako v Bratislavs k o m , sú školy stále otvorené.
4. Nízka chorobnosť v školách a vysoká zaočkovanosť učiteľov
Riaditeľ Strednej umeleckej školy scénického výtvarníctva Milan Búci hovorí, že v čase, keď školu zatvorili, nemal v karanténe ani jednu triedu. „Bol by som radšej, keby boli žiaci na prezenčnom vyučovaní, ale chápem, že sa situácia nedá vnímať odtrhnuto od ostatných parametrov.“ Podobne nízku chorobnosť žiakov mali aj na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Hálovej ulici, čo pre Nový Čas potvrdila riaditeľka Iveta Šafránková.
„Kompetencia zatvárať školy mala ostať na samotných riaditeľoch,“ myslí si Šafránková. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) poukázal aj na to, že v Bratislavskom kraji je zaočkovanosť učiteľov na úrovni 77 %. „Zavreli aj školy, kde bolo nula tried v karanténe, bez akéhokoľvek posúdenia stavu v škole,“ kritizoval Gröhling rozhodnutie zatvárať školy v kraji.
5. Dodržiavanie hygienických opatrení
V Bratislavskom kraji sú podobne ako na zvyšku Slovenska zatvorené reštaurácie, pohostinstvá, kaviarne, ale napríklad aj fitnescentrá. Podľa Viliama Pavlovského z Aliancie slovenskej gastronómie by pri dodržiavaní hygienických opatrení a režimu OP mohli byť otvorené.
„Myslíme si, že by čo najskôr mal byť opäť zapnutý COVID automat, keďže Bratislava nie je jediný okres, ktorý by na základe žolíkov za vysokú zaočkovanosť mohol fungovať v oblasti gastronómie voľnejšie,“ hovorí Pavlovský. Súhlasí s ním aj Attila Mészáros, majiteľ reštaurácie D 14 pub & grill v Bratislave. „Máme v mobiloch aplikácie na kontrolu covid passov. Taktiež máme stoly dostatočne ďaleko od seba, všade máme aj dezinfekcie. Nič z toho nám však momentálne nepomôže,“ sťažuje sa majiteľ.