Mark Livings, generálny riaditeľ spoločnosti Lyre, ktorá tiež vyrába nealkoholické nápoje, odhaduje, že ich budú konzumovať miliardy ľudí.
Už predtým ľudia s vyšším príjmom alebo veľmi bohatí uprednostňovali svoje zdravie, ale teraz tento trend začína prenikať do všetkých spotrebiteľských skupín, povedal. Vek je ďalší faktor. Podľa štúdie publikovanej v International Journal of Drug Policy mladší ľudia, ktorí vyrástli počas wellness hnutí propagujúcich rastlinné a organické potraviny, pijú menej alkoholu ako predchádzajúce generácie.
Napodobeniny liehovín však nie sú jedinými nápojmi bez alkoholu. Bar Darkside v Hongkongu, vyhlásený za 49. najlepší bar na svete v roku 2021, sa spolieha skôr na ingrediencie, ako kokosová voda, sečuánske korenie a kombucha než na náhrady alkoholu „Pracujeme s kombuchou, pretože vytvára nielen chuť, ale všimli sme si tiež, že veľká časť ľudí nepije alkohol počas spoločenských stretnutí preto, lebo sa liečia, sú na diéte alebo v prípade žien sú tehotné,“ povedal Arcadius Rybak, manažér baru.
Niektoré nealkoholické nápoje pritom nie sú úplne bez alkoholu. Ako nealkoholické sú totiž definované nápoje obsahujúce menej ako 0,5 % objemu alkoholu podľa IWSR. Donedávna si abstinenti mohli v baroch a reštauráciách vyberať z nealkoholických kokteilov, nealko sýtených nápojov, džúsov či vody, čo niekomu nestačilo, pretože väčšina z nich je príliš sladká.
Podľa IWSR trend nealkoholických nápojov nevykazuje žiadne známky spomalenia. Spoločnosť predpovedá, že toto odvetvie do roku 2024 porastie o 31 %, keďže čoraz viac barov a reštaurácií ponúka nealkoholické nápoje.
Hicklin z CleanCo pripomenul, že ešte pred 20 rokmi reštaurácie bežne neponúkali ani vegetariánske jedlá. Myslí si, že podobne ani "dnešné bary neprežijú, ak budú ponúkať iba alkoholické nápoje". Niektoré reštaurácie, ako napríklad Cloudstreet v Singapure, dokonca párujú nealkoholické nápoje s jedlom a podávajú ich v rovnakých pohároch ako víno z dôvodu konzistencie.