Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2021 14:51 | Správy | Domáce správy

Údajná hlava bratislavskej pozemkovej mafie si vypočula rozsudok: Tibor Hamar je vinný

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal v pondelok údajnú hlavu bratislavskej pozemkovej mafie Tibora Hamara za vinného.

Uložil mu trest sedem rokov odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Tibor Hamar čelil obžalobe z trestného činu založenia zločineckej skupiny, obzvlášť závažného trestného činu podvodu a z trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Súd označil Tibora Hamara v hierarchii zločineckej skupiny za najvyššie postaveného. "Pre skupinu bol činný a na aktivitách skupiny participoval," vyhlásil predseda senátu ŠTS Emil Klemanič. Podľa súdu sa Tibor Hamar tiež dopustil podvodného konania a spôsobil škodu veľkého rozsahu. "Obžalovaní vo veci síce vyhlásili, že sú nevinní, ale tie vzťahy medzi nimi sa preukázali," skonštatoval predseda. Dôkazy tiež jasne podľa senátu preukázali existenciu, aktivitu a štruktúru zločineckej skupiny. "Súd však znížil pre okolnosti prípadu tresty pre obžalovaných pod najnižšiu zákonom stanovenú trestnú sadzbu. Prihliadal na mieru participácie na trestných činoch," dodal Klemanič.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexander Bíró si ponechal lehotu na odvolanie.

Tibor Hamar počas celého procesu trval na svojej nevine. V súvislosti s podvodným ovládnutím rozsiahlych parciel v mestskej časti Rusovce sa od roku 2018 postavilo pred súd viacero osôb. Obžalované boli z viacerých zločinov. Ako členovia zločineckej skupiny založenej v Bratislave v roku 2005 mali páchať rôznu trestnú činnosť zameranú predovšetkým na nelegálne prevody nehnuteľností – podvody, ich legalizáciu a s tým súvisiace falšovanie a pozmeňovanie verejných listín.

Hlavou zločineckej skupiny mali byť Tibor H. a Zoltán P., ktorí mali podľa prokuratúry postavenie na vyššom stupni. Zločineckej skupine sa podľa obžaloby podarilo v roku 2007 podvodne získať celkom 40 hektárov pôdy v extraviláne a 40 árov pôdy v intraviláne Rusoviec, ktoré patrili rakúskemu občanovi, ktorý v tom čase ležal vo vysokom veku v kóme v rakúskom sanatóriu. Mali mu tým spôsobiť škodu vo výške 781.411 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto
Summit skupiny BRICS: Pozrite sa, čo vyhlásil juhoafrický prezident o Putinovi
Seriál Pobrežná hliadka milovali diváci z každého kúta sveta.
Foto
Fanúšikovia v SLZÁCH: Zomrela HVIEZDA († 67) kultového seriálu Pobrežná hliadka
(ilustračná foto)
Zvrátený prípad: Polícia zadržala niekoľko tínedžerov! Stúpne vám tlak, keď zistíte, čoho sa dopustili
Vojvodkyňa Meghan je v centre pozornosti všade, kam príde.
Drsný NÁKLAD! Známa novinárka si podala Meghan: KRITIKA, z ktorej bude peniť!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Vážne vyjadrenie Volodymyra Zelenskeho: Ide o jadrové zbrane!
Disease X new pandemic pathogen virus - 3d rendered image. Abstract background. Virus, pathogen, bacteria, biotechnology, bacterium, biolaboratory, new X disease, brain illness concept. Microscopic SEM (TEM) hologram view. Medical research technology.
Potvrdené! V krajine objavili PRVÝ prípad nákazy nového variantu nákazlivého vírusu
Boráros je známy viacerými kontroverziami, ktorými si počas svojej bohatej kariéry prešiel.
Gábor Boráros na kolenách: Kariéra v troskách, snúbenica ušla za známym kaderníkom!
Pre majiteľov vozidiel s ventilátorovými dýzami alebo mikrodýzami je najefektívnejším spôsobom čistenia upchatých dýz použitie stlačeného vzduchu.
Foto
Oprava pokazených ostrekovačov: Známy TRIK môže pomôcť aj uškodiť!
Baby - Human Age, Newborn, Babies Only, 0-1 Months, Human Hand
Veľké pátranie: Z pôrodnice UNIESLI predčasniatko! Má len 17 dní a potrebuje lekára
Výstavba rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Mýtnou
Aktualizované
V Kriváni začali s odstraňovaním skládky: Výstavbu R2 to poriadne predraží!
Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen
Aktualizované
Rakúsko bude mať novú vládu: Pozrite sa, koho prezident poveril jej zostavením
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Šutaj Eštok: V kauze zmieru s Babišom nie je žiadna politická dohoda