Účinnou prevenciou voči tráviacim problémom či nechcenému pribratiu na váhe nielen počas Vianoc a Silvestra je stravovať sa tak, aby vaše telo dostalo čo najviac nutrične hodnotných zložiek a čo najmenej tých menej hodnotných.
Jednoducho povedané, pokiaľ sa váš jedálniček bude skladať z dostatku bielkovín či vlákniny a naopak obmedzíte cukor, soľ a nezdravé tuky, nemusíte sa báť, že v januári nezapnete nohavice alebo budete riešiť boľavý žalúdok.
Premyslené hodovanie
V snahe predchádzať rôznym civilizačným ochoreniam a stúpajúcemu nárastu obezity v celosvetovej populácii kladú odborníci čoraz častejšie dôraz na dobre viditeľné označovanie zdravších verzií našich obľúbených potravín.
Aj z toho dôvodu je dôležité neprehliadať výživové údaje na obaloch výrobkov, ktoré vkladáte do košíka. Pri nakupovaní sme však často príliš impulzívni. Podľa medzinárodných štúdií sa doba, ktorú strávime výberom jednej potraviny, rádovo udáva v sekundách, pričom rozhoduje preferencia chuti a cena.
„Zaujímavé pritom je, že 86 % respondentov v prieskume, zameranom na nákupné správanie Slovákov, uviedlo, že je pre nich dôležité alebo veľmi dôležité zdravé stravovanie,“ hovorí doc. Ing. Radovan Savov, PhD., prodekan Fakulty ekonomiky a manažmentu, SPU v Nitre.
Lepšia zrozumiteľnosť pomáha zdravšiemu stravovaniu
V poslednej dobe ste si možno na niektorých potravinách všimli farebné označenie Nutri-Score. Ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku používa Nutri-Score aj spoločnosť Kaufland a umiestňuje ho na výrobky svojich privátnych značiek s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť nákupy svojim zákazníkom.
Medzinárodné štúdie dokazujú, že konzumácia potravín, ktoré sú v rámci kategórií Nutri-Score ohodnotené lepšie, je spojená s vyššou nutričnou kvalitou stravy a lepším „nutričným“ stavom jednotlivcov.
Snaha o nutrične vyváženejšie nákupy zároveň výrobcov motivuje k znižovaniu kriticky vnímaných živín vo svojich receptúrach, či už ide o nasýtené tuky, cukry alebo soľ a tým aj k zlepšeniu nutričného zloženia svojich výrobkov.
Nutri-Score preverili aj slovenskí odborníci
Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre nedávno realizovala celoslovenský spotrebiteľský prieskum s cieľom zistiť, či existuje podnet, ktorý by naše nákupné rozhodovanie dokázal pozitívne ovplyvniť.
Výsledky potvrdili, že označovanie potravín na prednej strane obalu systémom Nutri-Score môže spotrebiteľov motivovať k výberu nutrične vyváženejších produktov a k zdravšiemu stravovaniu. Až o 32,6 % viac respondentov zmenilo svoje rozhodnutie v prospech pozitívnejšie vyváženej potraviny, ak tam bolo uvedené hodnotenie Nutri-Score.
„Nutri-Score je najúčinnejším FOPL (Front-of-pack nutrition) označením vo vzťahu k zníženiu veľkosti porcií pre výrobky s „nízkou nutričnou kvalitou“, čím pomáha obmedziť nadmernú spotrebu týchto výrobkov,“ vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD., Ing. Paed. IGIP. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.