Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2021 16:43 | Správy

Návrh daňovej reformy ich znepokojil: Únia miest Slovenska rokovala s Matovičom, na čom sa dohodli?

Únia miest Slovenska (ÚMS) v utorok iniciatívne diskutovala s ministrom financií SR Igorom Matovičom (OĽANO) o návrhu daňovej reformy, ktorá u zástupcov slovenských miest vyvolala znepokojenie a množstvo otázok.

Informovala o tom Daniela Piršelová, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy ÚMS. Mimoriadny snem ÚMS, ktorý bol z pandemických dôvodov formou online, navrhol podľa nej ministrovi pokračovať v diskusii o detailoch daňovej reformy a o úpravách vo financovaní územnej samosprávy na expertnej úrovni.

ÚMS si podľa nej pozorne vypočula informácie, ktoré minister financií SR poskytol o plánovaných zmenách v daňovom systéme Slovenska. Nevyhnutnosť zjednodušenia daňového systému ÚMS nespochybňuje. Vníma, že toto je jedna z najviac očakávaných reforiem. Pripomína však, že súčasťou programového vyhlásenia vlády SR je aj zámer prehodnotenia súčasného systému financovania územnej samosprávy, vrátane dostatočnosti jej zdrojov. Pre mestá ide podľa Piršelovej zároveň o jednu z kľúčových reforiem, ktorá bude mať pre budúcnosť priamy vplyv na fungovanie samospráv a na kvalitu života obyvateľov slovenských miest.

"Rozumiem tomu, že je to konceptuálny zámer, napriek tomu niektoré informácie vyvolali v samospráve znepokojenie. S primátorkami a primátormi členských miest sme sa dohodli, že sa nechceme pripojiť k bezhlavým kritikom predstavených ideí, bez dostatočných informácií. Dohodli sme sa preto na zvolaní mimoriadneho snemu ÚMS, s jediným bodom programu – stanovisko k predstavenej daňovej reforme. Záujmom ÚMS je diskutovať a hľadať riešenia, do ktorých sa budú mať možnosť samosprávy zapojiť ako relevantní partneri a podporiť reformné snahy tejto vlády," povedal Richard Rybníček, prezident ÚMS.

ÚMS podľa Piršelovej víta reakciu ministra financií, ktorý je po utorkovej otvorenej a konštruktívnej diskusii pripravený rokovať aj na expertnej úrovni zástupcov rezortu financií SR a ÚMS. Cieľom týchto rokovaní, ktoré budú pokračovať v prvej polovici budúceho roka, má byť odborná diskusia založená na dátach a faktoch. Výsledkom by mala byť jasná, zrozumiteľná a ucelená predstava, ako má daňová reforma vyzerať.

"Mimoriadny snem ÚMS dnes schválil vytvorenie expertného tímu pre diskusiu o návrhu nového rozdelenia výnosu dane z príjmu fyzických osôb a financovania samosprávy v súvislosti s navrhovanou daňovou reformou ministra financií SR. Sme pripravení, odborne aj kapacitne, na expertné rokovanie, poďme diskutovať. Chceme využiť možnosť rokovať, diskutovať a hľadať spoločné riešenie," doplnil Rybníček.

"Veľmi rád som sa zúčastnil konštruktívnej debaty so zástupcami Únie miest. Prítomné primátorky a primátorov som uistil, že plánované spolufinancovanie reformy rodinnej politiky zo strany samospráv bude len zlomkom z 1,2 miliardy eur, ktoré po reforme skončia v rodinách s deťmi, ktorí sú občanmi samotných samospráv. Zároveň platí, že prípadná spoluúčasť samospráv bude len zníženie výrazného rastu príjmov samospráv z podielových daní v budúcich rokoch," dodal Matovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?