Monika Hilmerová (47) vypeká každý rok chyzerovecký medový mrežovník. „Piekla ho ešte moja babička a pripomína mi moje najsladšie detstvo a sviatky,“ prezradila. U Andrey Heringhovej (41) nesmú na Vianoce chýbať zamatová roláda a plnený medovník. „Moje deti ho zbožňujú,“ prezradila mama troch detí. Nechajte sa inšpirovať.
Vianočný makový závin
Gizka Oňová (73)
Potrebujeme:
Cesto:
- 55 dag hladkej múky extra špeciál
- 2 dag droždia
- 21 dag masla
- 6 dag cukru
- 2 dl mlieka
- štipku soli
Plnka:
- 30 dag mletého maku
- 20 dag cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1,5 dl mlieka
- strúhanú citrónovú kôru
- 1 žĺtok na potretie
Postup:
- Múku, maslo a cukor rozmrvíme. Vo vlažnom mlieku necháme vzísť droždie, vypracujeme elastické cesto, ktoré necháme kysnúť 50 min. Potom cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 7 mm a rovnomerne ho naplníme makovou plnkou. Zvinieme, popicháme vidličkou, potrieme žĺtkom a pri 200 °C pečieme asi 20 minút.
Plnka:
Mlieko privedieme do varu a odstavíme. Prisypeme cukor, vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru a mak. Necháme vychladnúť a plníme závin.