Strúhaný perníkový koláč so sušeným ovocím
Počet porcií: 12
Potrebujeme
Cesto
- 310 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- štipku soli
- 1 kypriaci prášok do perníka
- 190 g masla
- 2 žĺtky
Náplň
- 100 g sušených marhúľ
- 100 g sušených fíg
- 100 g sušených brusníc
- 50 g medu
- 80 ml tuzemáku
- kôru a šťavu z 1 pomaranča
- 1 lyžička mletej škorice
- štipku soli
- 150 g mletých pekanových orechov
Postup
Cesto
Všetky suroviny nasypeme do mixéra s lopatkovým nadstavcom a vymiesime cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.
Náplň
V kastróle zmiešame na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie s medom, tuzemákom, pomarančovou kôrou a šťavou, so škoricou a štipkou soli. Zmes varíme približne 5 minút domäkka. Potom podľa potreby prebytočnú tekutinu zlejeme, primiešame orechy a necháme vychladnúť.
Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice a každú z nich nastrúhame nahrubo. Na dno formy nasypeme polovicu cesta a lyžicou utlačíme. Pridáme vychladnutú náplň a opäť utlačíme. Na záver zľahka posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.