Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2021 07:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Občianske združenie sa ohradzuje proti tvrdeniam developerov: Kritika nie je na mieste!

Občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum (OZ NKKC) sa ostro ohradzuje proti tvrdeniam, že výber developera, ktorý nové reprezentatívne kongresové centrum v Bratislave postaví, robilo netransparentne.

Do víťaza súťaže, firmy Immocap, sa minulý týždeň pustil dokonca aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ale aj dvaja neúspešní súťažiaci JTRE a Incheba. Svorne tvrdia, že celý proces výberu bol vopred pripravený práve v prospech Immocapu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Štúdiu uskutočniteľnosti k projektu nového kongresového centra v Bratislave dostalo za úlohu vypracovať Občianske združenie NKKC, a to na základe uznesenia súčasnej vlády zo septembra 2020. Inak by štúdiu musel robiť samotný štát. Záver pracovnej skupiny znel, že ideálnym uchádzačom je spoločnosť Immocap, ktorá by nové centrum postavila na mieste dnešného Istropolisu. Spoločnosti JTRE a Incheba, ktorých projekty vo výbere neuspeli, označili celý proces za podozrivý, netransparentný a vopred pripravený. V podobnom duchu sa vyjadroval aj minister financií Igor Matovič, ktorý odmietol finančnú podporu tohto projekt na základe nepodložených tvrdení o prepojení OZ NKKC a Immocapu. Predstavitelia OZ NKKC však tvrdia, že počas celého procesu transparentne komunikovali so zúčastnenými subjektami. Zdôrazňujú, že na metodológii a znení odbornej štúdie spolupracovali s Útvarom hodnoty za peniaze a Inštitútom kultúrnej politiky.

Hrá sa o veľké peniaze

Rozhodujúcu úlohu pri výbere zohrala najmä rýchlosť dostavania, kvalita a synergia, keďže Slovensko bude už v roku 2030 predsedať Rade EÚ. „Projekt Incheba bol z hľadiska rozpracovanosti z troch finálne hodnotených projektov najmenej pripravený. Mal veľmi pôsobivo prezentovanú vizuálnu stránku bez toho, aby bolo možné objektívne hodnotiť základné parametre projektu ako takého. Projekt Nové LIDO spoločnosti JTRE z hľadiska funkčnosti a prepracovanosti spĺňal náročné kritériá, bol však situovaný do lokality, ktorej v súčasnosti chýba a aj v najbližšej budúcnosti bude chýbať základná infra­štruktúra,“ vysvetľuje dôvody rozhodnutia architekt Peter Beňuška, ktorý sa podieľal na hodnotení projektov. Má za to, že pri projektoch takéhoto významu by štát mal prihliadať najmä na kritérium efektivity a najlepšej hodnoty za peniaze v danom čase. „A tieto kritériá najlepšie spĺňa práve projekt Nový Istropolis,“ dodáva Beňuška. To, či nové kongresové centrum nakoniec postaví firma Immocap na mieste dnešného Istropolisu, však zatiaľ nie je isté. Posledné slovo bude mať vláda. Konečná výška štátnej pomoci závisí od posúdenia Európskou komisiou.

Domácu úlohu sme si splnili

Martin Valihora, člen OZ NKKC, hudobník a producent

Otvoriť galériu
Martin Valihora.
Zdroj: ANČ

- Celá naša iniciatíva vznikla z čistého, autentického pocitu robiť svoju prácu na úrovni európskych štandardov. Celý proces bol veľmi náročný a vyžadoval si mnohé kroky. Kto si myslí, že má k tomu čo povedať, mal by si najskôr niečo také vyskúšať. Takýto projekt nie je ziskový a nie je preto ľahké nájsť partnera, spôsob financovania či fungovania. Mať kvalitné kongresové centrum by malo byť hlavne v záujme samotného štátu. S vládou sme aj po celý čas komunikovali, všetky procesy sme dodržali. Svoju domácu úlohu sme si splnili. Pre mňa ako reprezentanta kultúrnej obce boli hlavné kritériá blízkosť k centru a aby išlo o priestor, ktorý by bol zároveň aj mestskou platformou, kde sa ľudia budú cítiť dobre. Projekt Istropolis je z tohto hľadiska najlepší.

 

Je to dobrá správa pre kultúru

Peter Lipa, spevák

Otvoriť galériu
Peter Lipa.
Zdroj: ANČ

- Ak vznikne takáto budova, tak to bude veľká radosť pre všetkých kultúrnych ľudí nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku a dúfajme, že aj v okolí, lebo tá situácia je čím ďalej horšia a nemáme v Bratislave vhodné priestory na usporadovanie veľkých kultúrnych akcií.

Inšpirujme sa v zahraničí

Václav Mika, generálny riaditeľ Slovakia Travel

Otvoriť galériu
Václav Mika.
Zdroj: ANČ
- Keď hovoríme o cestovnom ruchu, tak nemôžem dať ani iné vyjadrenie ako to, že kongresový turizmus je osobitná kategória. Vznik kongresovej infraštruktúry, ktorú možno podporovať marketingovo, je naša práca. V zahraničí takéto centrá existujú, vznikajú s podporou štátu a kongresový turizmus patrí k najvyspelejším formám cestovného ruchu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: oand, gh, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie