Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2021 13:54 | Šport | Šport mix
Foto

Vlhovej v Courcheveli reparát nevyšiel: Aj v druhom obráku jej pódium ušlo

V Courcheveli to nevyšlo ani na druhý pokus! Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (26) sa ani v dnešnom obrovskom slalome v rámci Svetového pohára vo francúzskom Courcheveli na pódium nepostavila.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Vlhová napokon skončila na piatom mieste, prvenstvo si vybojovala Švédka Sara Hectorová. Švédska lyžiarka triumfovala o 35 stotín sekundy pred druhou Američankou Mikaelou Shiffrinovou a treťou Taliankou Martou Bassinovou (+0,60). Vlhová mala na Hectorovú stratu 1,24 s.

Hectorová slávila druhé víťazstvo v pretekoch SP, predtým triumfovala ešte v decembri 2014 v obrovskom slalome v rakúskom Kühtai. "Je to úžasné. Niečo neuveriteľné, sama som z toho prekvapená. Nemôžem tomu uveriť. Som hrdá na moje výkony tu vo Francúzsku," vyznala sa v cieli 29-ročná Švédka, ktorá v utorkovom prvom obrovskom slalome v Courcheveli skončila druhá za Shiffrinovou. O deň neskôr si s Američankou pozície vymenili.

Stredajšia súťaž bola náhradou za zrušené preteky v americkom Killingtone. Vlhová, ktorá skončila v prvom "obráku" v Courcheveli na štvrtom mieste, opäť otvorila preteky so štartovým číslom 1. Od úvodu si - až na menšie zaváhanie po prvom medzičase - držala líniu a nastavila konkurencieschopné medzičasy. V zavretých bránach trochu viac tlačila na lyže a neskoro uvoľňovala oblúk, do dolnej časti však zobrala dobrú rýchlosť a po 1. kole sa zaradila na piatu pozíciu. Za vedúcou Hectorovou zaostávala o 59 stotín sekundy. Švédka bola od prvého medzičasu v zelených číslach a suverénnou jazdou sa dostala do vedenia. Priebežne druhá bola domáca Tessa Worleyová (+0,11 s), tretia priečka patrila Shiffrinovej (+0,34). Líderka SP sa nevyhla zaváhaniam, na niektoré brány išla príliš priamo. Pred Vlhovú sa zaradila ešte Bassinová, ktorá bola štvrtá s mankom 0,39 s.

Dvadsaťšesťročná slovenská reprezentantka predviedla v 2. kole podobnú jazdu. Začala explozívne, držala si dobrú stopu, no v strmine mala mierne problémy. Stále sa však pohybovala v zelených číslach a v cieli predstihla dovtedy vedúcu Poľku Maryna Gasienica-Danielovú o 12 stotín. Následne ju Bassinová prekonala o 0,64 s a potom išla do vedenia aj Shiffrinová. Američanka riskovala, predviedla agresívnu jazdu, ale opäť aj s chybami. Dala tak šancu konkurentkám. Worleyová tlak domáceho prostredia neuniesla a klesla o tri priečky, Hectorová si však udržala pevné nervy, predviedla parádnu jazdu na hranici rizika a dočkala sa po siedmich rokoch vytúženého triumfu.

"Musím ešte potrénovať, dnes som vyfasovala," povedala Vlhová pre JOJ Šport. "Každopádne, som tam, stále bojujem, dávam zo seba maximum. Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo na pódium. Strácam strašne veľa hneď po štarte, na prvých 15 bránkach strácam na konkurentky pol sekundy. Dnes som v druhom kole strácala od začiatku do konca, trať bola rozbitá, nevedela som sa tak prispôsobiť ako ostatné pretekárky. Nezostáva nič iné, ako ďalej trénovať a postupne sa najlepším priblížiť." Slovenská reprezentantka dopriala Hectorovej triumf po dlhom čakaní: "Veľmi sa z toho teším. Sara už v utorok ukázala, že lyžuje veľmi dobre a dnes to potvrdila. Prvé miesto jej právom patrí." Vlhová sa teraz presúva do Talianska, kde strávi Vianoce, po nich sa presunie do rakúskeho Lienzu, kde pretekárky čaká obrovský slalom (28. decembra) a slalom (29. decembra).

Výsledky stredajšieho obrovského slalomu SP žien v Courcheveli:

1. Sara Hectorová (Švéd.) 2:13,03 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,35 s, 3. Marta Bassinová (Tal.) +0,60, 4. Tessa Worleyová (Fr.) +0,68, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +1,24, 6. Maryna Gasienica-Danielová (Poľ.) +1,36, 7. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,54, 8. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,64, 9. Stephanie Brunnerová (Rak.) +1,71, 10. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,78

Celkové poradie SP (po 14 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 750 b., 2. Sofia Goggiová (Tal.) 635, 3. VLHOVÁ 435, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 342, 5. Hectorová 338, 6. Breezy Johnsonová (USA) 322

Poradie v obr. slalome (3 z 9): 1. Shiffrinová 280, 2. Hectorová 202, 3. VLHOVÁ 155, 4. Worleyová 127, 5. Siebenhoferová 94, 6. Gisinová 92.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, juk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...