Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nový rok sa nezaobíde bez polnočného prípitku: Ako si vybrať silvestrovské bublinky?

Nový rok sa nezaobíde bez polnočného prípitku: Ako si vybrať silvestrovské bublinky?

Zdroj: istock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Štíhly pohár s bublinkovým alkoholickým nápojom je jedným zo symbolov Silvestra a priam stelesnením polnočného odpočítavania do začiatku nového roka.

Obchody majú naozaj širokú ponuku produktov, ktoré sa líšia cenou, kvalitou aj chuťou. Na Slovensku je zvykom všetky tieto nápoje nesprávne nazývať šampanským. V skutočnosti šampanské pije málokto z nás a určite nestojí štyri eurá. Čo je naozaj šampanské a aké sú rozdiely medzi jednotlivými bublinkovými vínami? Nový Čas oslovil odborníka z Víno Matyšák Michala Sivka.

Rozdiely

Šampanské

Hoci väčšinou tak hovoríme akémukoľvek sýtenému vínu, nie je to správne. Toto označenie prináleží len šumivému vínu z regiónu Champagne vo Francúzsku. Je to značka najkvalitnejšieho a neprekvapivo najdrahšieho sektu. V ňom dochádza k druhotnému procesu kvasenia priamo vo fľaši.

Prosecco

Talianske šumivé víno vyrobené z odrody Glera, ktorá je v oblasti známa ako Prosecco. Je to víno s chráneným označením pôvodu, najkvalitnejšie prosecco pochádza z oblasti medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene. Výroba je lacnejšia ako výroba šampanského, nakoľko proces druhotného kvasenia prebieha v antikorových tankoch a trvá približne 1 mesiac. Týmto druhotným kvasením má bližšie k sektu ako k pravému šampanskému.

Šumivé a sýtené víno

Sýtené víno je lacnejšia náhrada šumivého vína. Vyrába sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý (CO2) – bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri sóde či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom, bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem.

Spôsoby výroby

Michal Sivko, Víno Matyšák

- Rozdiel medzi proseccom, „šampanským“ a sektom je skôr v názvosloví a pôvode. Prosecco je názov odrody a viaže sa na konkrétne územie v Taliansku. „Šampanské“ takisto – je viazané na oblasť Champagne vo Francúzsku. Sekt je skôr označenie šumivého vína všeobecne, ktoré je vyrobené ušľachtilými metódami výroby a je zavreté pod tlakom viac ako 3 bary, je uzavreté korkovým hríbikom a je v typickej sektovej fľaši (teda skoro všetky „šampanské“ pochádzajúce z oblasti Champagne sú sekty).

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace