Ako sekt schladiť
Sekt by mal byť trošku podchladený, ideálne možno okolo 7-8 °C oproti tichým vínam, ale neprekáža mu teoreticky ani typických 11-12 °C ako pri tichých vínach - je to aj o tom, čo človek preferuje, pri nižších teplotách sa strácajú trošku arómy a chute, ale lepšie sa možno pije, pri vyšších sa práve rôzne chute a arómy zvýrazňujú a človek tam nachádza viac vrstiev – je to, naopak, skôr o pôžitkárstve a vychutnávaní si rôznych tónov. Ale odporúčame každopádne skôr tých 7-8 °C.
Ako otvoriť fľašu
1. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu, a nie na ústie.
2. Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Môžete si cez ňu prehodiť aj látkovú utierku. Opatrne odstráňte košík.
3. Zátku uvoľňujte opatrnými kývavo-otočnými pohybmi. Otáčajte fľašou a zátku len držte.
4. Fľašu uchopte za dno a nakloňte ju do 45° uhla. Pri takomto sklone tlak nestúpa smerom k hrdlu, ale k stene, a tak sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie.
6. Zátka sa otáčaním pomaly z fľaše vytočí, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné zasyčanie.
Sme prví
Dnešná spoločnosť Hubert J. E. vznikla v roku 1825 ako prvá mimofrancúzska fabrika na šumivé vína so sídlom na Radlínskej ulici v Bratislave. Jej zakladateľmi boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Neskôr do firmy vstupuje Johann Evangelist Hubert, ktorý mal za ženu Paulínu, tá sa po smrti manžela postavila na čelo spoločnosti. Pod jej vedením zožala firma mnohé úspechy. Za jeden z najvýznamnejších úspechov je považovaná udalosť z roku 1896, keď na výstave v Budapešti uhorský cisár Franz Jozef I. ochutnal sekt značky Gentry club a povedal: „Toto šampanské je výborné.“
Detské šampanské určite nie
Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment
- Detské šampanské patrí medzi nealkoholické sladené nápoje. Je plné rôznych chemikálií a zbytočných cukrov. Deti majú tendenciu počas sviatkov jesť veľa sladkostí, preto by sme im nemali pridávať ďalšie cukry. Čím častejšie im ich dáme, tým horšie stravovacie návyky si osvoja.