Dlho odkladané gastronomické potešenie si budú môcť po novom dopriať všetci tí, ktorí boli zaočkovaní alebo majú ochorenie na covid už za sebou. Naopak, nezaočkovaní si aj naďalej budú môcť maximálne kupovať jedlo so sebou. Podľa posledných informácií z prostredia gastrobiznisu však od 3. januára neotvoria hneď všetky reštaurácie.
Začiatok roka je totiž pre gastroprevádzky tradične najslabším obdobím roka, a tak si mnohí dvakrát zvážia, či sa im oplatí otvoriť. „Svoje prevádzky zrejme otvoria skôr tie, ktoré sa nachádzajú bezprostredne v zimných strediskách, teda tam, kde v nasledujúcich dňoch možno očakávať lyžiarov či turistov,“ povedal pre agentúru TASR prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.
S otvorením reštaurácií sa spájajú aj prísne podmienky, ktoré budú musieť dodržiavať. Obsadenosť v interiéri nesmie presiahnuť 50 % bežnej kapacity a stoly musia byť najmenej dva metre od seba. Pri jednom stole môžu sedieť najviac štyria ľudia alebo členovia jednej domácnosti.