Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slovák Martin varil s Gordonom Ramsayom! Pre Rihannu zháňal lososa

Slovák Martin varil s Gordonom Ramsayom! Pre Rihannu zháňal lososa

Zdroj: Andrea Jacenková, amz, sita

Reklama

Rodák zo stredného Slovenska sa dostal až k hollywoodskym hviezdam.

Martin Záhumenský opustil svoje mestečko a vybral sa zbierať skúsenosti do veľkého londýnskeho sveta. Tvrdá práca priniesla svoje ovocie a Martin uspel aj v kuchyni svetoznámeho šefkuchára Gordona Ramsaya. Nový Čas úspešného Slováka vyspovedal, aký je svet luxusných zahraničných reštaurácií.

Martin vedel už od malička, kam jeho cesta povedie. „Chodil som na kuchársku školu, pretože aj mamina je kuchárka, a tak som sa vždy točil okolo hrncov,“ spomína Martin. Jeho prvá väčšia skúsenosť bola v bratislavskom hoteli Holiday Inn. „Potom som sa rozhodol odísť do Anglicka. Chcel som si zlepšiť jazyk a získať skúsenosti,“ vraví teraz už renomovaný kuchár.

Úspech ho však stál kus roboty - ako sám vraví, boli časy, keď odrobil 110 hodín týždenne a spával 4 hodiny denne. Varil dokonca pre svetoznámeho kuchára Gordona Ramsaya. Na všetko spomína s úsmevom. „Gordon je zaujímavá osobnosť, je to úplne v pohode ,týpek‘. Videl som ho aj poriadne rozčúleného, ale aj usmiateho,“ povedal profesionálny kuchár.

Na jeho výtvoroch si pochutnala aj Rihanna, Tom Cruise, Tom Hanks či Rafael Nadal. Keď prišla Rihanna, chcela lososa a my sme ho nemali. Zháňal som ho po všetkých okolitých reštauráciách, len aby som jej spravil po vôli,“ smeje sa Martin, ktorý má na konte prácu v niekoľkých reštauráciách, ocenených michellinskými hviezdami. Čitateľom Nového Času radí, aby sa vyvarovali základných chýb. Podľa neho treba vedieť poriadne vykostiť kura či rybu, nakrájať petržlenovú vňať, spraviť kurací vývar a ku každému produktu pristupovať s rešpektom.

Čokoládová pochúťka

Zloženie: čaj earl grey ganache, solená karamelová pena, mrazené mandle, čokoládový prášok, ovocie (napríklad hrušky)

Ganache: Do vriaceho mlieka vložíme čaj a necháme vylúhovať. Precedíme, pridáme smotanu, žĺtky, želatínu. Precedíme do čokolády, vložíme do špeciálnych sáčkov a šup do ľadového kúpeľa.

Čokoládový prášok: Rozpustíme maslo s čokoládou, pridáme kakaový prášok, cukor a hladkú múku. Vyrolujeme zhruba 1 cm do hrúbky. Pečieme
12 min. pri 150 °C.

Snehové pusinky: Vajcový bielok zmiešame s práškovým cukrom a vytláčame na tanier. Pri servírovaní pridáme ovocie, prípadne jedlé kvety.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac