Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2022 16:16 | Správy | Zahraničné správy

Násilné protesty v Kazachstane: Rázne výzvy Francúzska a Británie!

Británia vo štvrtok vyzvala na ukončenie násilných protestov v Kazachstane, ktoré si vyžiadali už desiatky obetí a najmenej 1000 zranených.

Uprostred nepokojov v tejto stredoázijskej krajine žiada Francúzsko zdržanlivosť a umiernený postoj od všetkých zúčastnených strán, vrátane jednotiek regionálnej bezpečnostnej aliancie vedenej Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP. "Vyzývame proti ďalšej eskalácii a chceme vidieť mierovú rezolúciu," povedal novinárom hovorca britského premiéra Borisa Johnsona.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v Paríži uviedol, že aktuálne udalosti v Kazachstane sú mimoriadne znepokojujúce. "Vyzývame všetky strany - v Kazachstane i v rámci ODKB (Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti) - aby preukázali umiernenosť a započali dialóg," povedal Le Drian po tom, čo ODKB vo štvrtok rozhodla o vyslaní prvých svojich jednotiek do Kazachstanu. Išlo pritom o odpoveď na žiadosť kazašskej vlády s cieľom poskytnúť pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov.

Nemecká vláda svojich občanov varovala, aby do Kazachstanu v momentálnej nepokojnej situácii necestovali. Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, generálny konzulát Nemecka v meste Alma-Ata na juhovýchode Kazachstanu zostane až do odvolania zatvorený, píše agentúra DPA. O konzulárne služby môžu nemeckí občania požiadať na veľvyslanectve v hlavnom meste Nursultan.

Protesty proti vysokým cenám pohonných látok — konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG) — v Kazachstane vypukli 2. januára v Mangystauskej oblasti a postupne sa rozšírili do viacerých kazašských miest. Protesty prerástli do protivládnych nepokojov, ktorých príčinou je hlboko zakorenená nespokojnosť miestneho obyvateľstva s takmer 30 rokov trvajúcou vládou bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. V reakcii na násilné protesty prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu rozpustil vládu premiéra Askara Mamina. Jeho právomoci bude do vytvorenia nového kabinetu vykonávať podpredseda vlády Alikhan Smailov. Úrady vo štvrtok hlásili, že zranenia počas nepokojov utrpelo vyše utrpelo vyše 1000 osôb, z ktorých takmer 400 museli hospitalizovať. Kazašské bezpečnostné zložky tiež informovali o 12 obetiach a 357 zranených vo svojich radoch. Polícia v najväčšom kazašskom meste Alma-Ata vo štvrtok uviedla, že v súvislosti s masovými nepokojmi zadržala zhruba 2000 ľudí.

Vo štvrtok kazašská vláda oznámila, že prijala "nevyhnutné" opatrenie a na šesť mesiacov nastavila limity na cenu skvapalneného ropného plynu. Týmto krokom chce "stabilizovať socio-ekonomickú situáciu" v krajine. Vláda tak zavádza 180-dňové moratórium na zvyšovanie cien LPG, ako aj benzínu, nafty a tiež na ďalšie služby v mnohých mestách a provinciách krajiny. Vláda takisto dočasne zakázala export viacerých potravín vrátane hovädzieho či jahňacieho mäsa, zemiakov a mrkvy s cieľom "stabilizovať ceny spoločensky významných potravinárskych produktov".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princezná Charlotte s princom Louisom.
Foto
Princezná Charlotte dostala milý darček: Malý Louis okamžite reagoval! Jeho reakcia vás pobaví
vojaci
Záujem byť súčasťou aktívnych záloh enormne rastie: Pribudol dvojnásobný počet uchádzačov
Ilustračné foto
Váš Tip
Banskobystričania si vybrali názov novej ulice: Po kom ponesie svoje meno?
Marek sa chce rozlúčiť s repre v novembri.
Foto
Najbohatší futbalisti: Za rok majú viac ako Hamšík za kariéru
(ilustračná foto)
Poplach v nemeckej metropole: Polícia prekazila teroristický útok, terčom sa malo stať…
Ján Bakala vystupuje v seriáli Dunaj, k vašim službám ako autoritatívny nacista Horst Grabe.
Foto
Ján Bakala hrá v Dunaji po boku veľkých hviezd: Túto VETU od Koleníka si určite zapamätá!
Veštkyňa Zana.
Horoskop od veštkyne Zany: TOTO znamenie zažije NEVERU vo vzťahu a aha, kto dostane odmenu!
Liam tragicky zomrel vo veku 31 rokov.
Foto
Nové okolnosti úmrtia Liama Payna († 31): Šokujúce, čo sa dialo pred pádom z balkóna!
Ich predpovede pre rok 2025 sa zhodujú.
Vízie Baby Vangy a Nostradama sa na rok 2025 ZHODLI: Predpovede neveštia nič dobré
tired woman runner taking a rest after running hard on city road
Makáte na sebe celý týždeň? TAKTO môžete ušetriť čas s rovnakým výsledkom!
Rovnosť miezd mužov a žien je stále veľmi aktuálny problém.
O stovky eur menej na výplatnej páske! KDE ženy zarábajú MENEJ ako muži?
(ilustračné foto)
Neuveríte, čo všetko sa skrýva vo vašej kúpeľni: Nové vírusy, ktoré vedci nikdy predtým nevideli