Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2022 16:00 | Správy | Domáce správy

Nákazy sprevádzajú ľudstvo tisícky rokov, krvná skupina rozhodla o prežití moru: Ako zmení pandémia covidu naše telá?

Pandémia COVID-19 nie je ani zďaleka prvou v dejinách ľudstva. Väčšina z nás si z hodín dejepisu pamätá na čiernu smrť v stredoveku či svet zasiahnutý španielskou chrípkou pred vyše sto rokmi.

Kedy sa však objavili prvé epidémie a aký mali vplyv na ľudský organizmus? Boli len našimi nepriateľmi alebo môžu posúvať naše telá k lepšiemu? Ako nás covid mení už dnes a čo na to hovorí antropológia?

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

V dejinách bolo veľkých epidémií už mnoho, ani si to neraz neuvedomujeme. Tie prvé prepukali, samozrejme, už časoch lovcov a zberačov. Ľudia však žili v malých a izolovaných komunitách, teda pomerne v bezpečí. Situácia sa radikálne zmenila s usadlejším životom zhruba pred desiatimi až dvanástimi tisíckami rokov, keď sa z našich predkov stali poľnohospodári. Veľká revolúcia v spôsobe života so sebou priniesla aj veľké riziká.

Čo na to veda

Objavovať stopy šírenia vážnych chorôb, ktoré mohli ľudstvo zniesť zo zemského povrchu, pomáhajú viaceré vedy, okrem antropológie aj archeológia, paleontológia, paleogenetika či molekulárna biológia. Vďaka najnovším metódam a prístrojom je možné robiť genetické výskumy založené napríklad na molekulárnych hodinách. Takto vedci odhalili, že rôzne infekčné ochorenia trápili ľudstvo omnoho skôr, než sa predpokladalo.

Otvoriť galériu

V minulosti sa zdalo, že epidémie a infekčné choroby začali ľudí prenasledovať, až keď sa usadili ako roľníci vo väčších skupinách a začali chovať zdomácnené zvieratá. Dlho sa predpokladalo, že tento spôsob života priniesol aj nákazy chorobami, aké poznáme i dnes – teda maláriou, tuberkulózou, leprou, chrípkou, kiahňami i mnohými ďalšími.

Na vine je opica

Najnovšie výskumy však odhaľujú, že nás mnohé z týchto chorôb trápili už omnoho skôr a nákaza neprišla od domácich zvierat, ale našich blízkych zvieracích príbuzných, primátov. Výsledkom blízkeho medzidruhového prenosu boli pred desiatkami tisíc rokov malária, žltačka typu B a v minulom storočí napríklad HIV.

Neboli to však len opice, s ktorými ľudia žijú v blízkosti v Afrike, a ktoré neraz aj konzumujú. Ukazuje sa, že aj vymreté druhy Homo napomohli rozširovaniu rôznych chorôb. Je možné, že stoja za nákazami, ktoré trápia i dnešnú populáciu – herpesom, tuberkulózou, leprou a ľudským papilomavírusom, proti ktorému bolo vyvinuté očkovanie až na sklonku 20. storočia. Ako sa ľudská civilizácia rozširovala, stavali sa väčšie mestá a prepájali sa navzájom cestami, mohli sa efektívne šíriť aj choroby.

Prečo hľadieť do minulosti?

Prečo vedci skúmajú epidémie spred stoviek či tisícov rokov? Prečo sa o ne zaujímajú nielen historici či archeológovia, ale napríklad aj mikrobiológovia? Odpoveď je jasná. Dnes už nikto nespochybňuje, že veľké epidémie hrozia ľudstvu aj v 21. storočí. Ich pravdepodobnosť zvyšujú naše možnosti neustále cestovať i veľké klimatické zmeny, ktoré umožňujú presun rôznych exotických zvierat, rastlín či hmyzu do končín, v ktorých sa doteraz nevyskytovali.

Dôkazy o minulých pandémiách nám vie sprostredkovať aj antropológia. Opýtali sme sa antropologičky Michaely Dörnhöferovej z Katedry antropológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, čo všetko nám táto veda dokáže o ľudskom tele odhaliť.

„Antropológ neskúma človeka len z pohľadu jeho kostry napríklad v spolupráci s archeológmi, ale tak isto sa zameriava aj na súčasných ľudí vo vzťahu k parametrom zloženia tela alebo vo vzťahu k niektorým ochoreniam, ktoré môžu ovplyvniť telesnú stavbu, zvyčajne, žiaľ, v negatívnom zmysle. Pojem antropológia je pomerne široký a zahŕňa skúmanie človeka a jeho tela na rôznych úrovniach. Napríklad ja sa pracovne zameriavam na historickú antropológiu, preto jadro mojej práce súvisí so skúmaním kostrových pozostatkov z rôznych historických období prevažne z územia Slovenska,“ vysvetľuje.

„Vieme zistiť informácie, či kostra patrila dospelému človeku alebo dieťaťu, mužovi, žene, v akom veku človek zomrel, prípadne aké choroby ho trápili počas života, aj keď kostra nám poskytuje len informácie o ochoreniach alebo zraneniach, ktoré zanechali stopy na kostnom tkanive.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minulý rok 27. septembra zomrel Michael. Tento rok, v rovnaký deň, zomrela Maggie.
Foto
Smutná náhoda ich spojila smrťou: McGonagallová († 89) zomrela PRESNE rok po Dubledorovi († 82)
Vladimir Putin.
Chystá ruský prezident odvetu pre Západ? Jeho slová sú jasné: Nesmieme urobiť nič, čím by sme si ublížili!
Ilustračná fotografia.
Smutné správy pre slovenskú umeleckú obec: Navždy odišiel známy historik umenia († 82)
Oliver vie, že jeho vzhľad na verejnosti vzbudzuje pozornosť. Čo sa však stalo v reštaurácii už však bolo cez čiaru.
Chorý Oliver vošiel do reštaurácie a neveril vlastným ušiam: Keď sa spamätal, volal políciu!
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
NATO podľa Lukašenka plánuje útok na Bielorusko! Vyhráža sa tým najhorším
Vo veku 89 rokov zomrela Maggie Smith, predstaviteľka profesorky Minervy Mcgonaggalovej.
Fanúšikovia Harryho Pottera v slzách: Zomrela obľúbená profesorka Mcgonagallová!
Pred sídlom NATO v Bruseli bola ri slávnostnom ceremoniáli vztýčená fínska vlajka.
Rusi budú zúriť! NATO rovno pri ich hraniciach: Aha, čo Fíni dovolili
Švajčiarska cyklistka Muriel Furrerová
Obrovská tragédia: Zomrela Chladoňovej súperka († 18)
Ilustračné foto.
Náhlej povodne sa na východe už báť nemusia: Ako prví na Slovensku majú novinku, ktorá zabráni katastrofe
Halina Pawlovská
OBAVY o ďalšiu českú hviezdu: Halinu Pawlowskú HOSPITALIZOVALI, je vo vážnom stave!
Kanadská tínedžerka sa do Juraja doslova zbláznila.
Za Slafkovským sa ide potrhať ĎALŠIA mladá Kanaďanka: Neuveríte, čo kvôli nemu spravila!
Vladimir Putin.
Rusko chce so zmenami klímy bojovať po svojom: Ich plán mnohých nepoteší!