Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Sládok Vojtěch Homolka: Vo Velkých Popoviciach som našiel domov aj svoju vášeň

Vo Velkých Popoviciach prežil celý život a stali sa pre neho srdcovou záležitosťou nielen vďaka ich unikátnej atmosfére. Sládok Vojtěch Homolka v nich našiel domov aj prácu, ktorou teší mnohých z nás.

„Vždy sa teším, keď sa vraciam do Popovíc z ruchu veľkomesta. Po prejdení pomyselného horizontu sa dostávam do atmosféry dediny, ktorá ma vždy nádherne upokojí,“ hovorí sládok Vojtěch Homolka. Prežil tu celé detstvo a našiel tu aj sebarealizáciu v podobe varenia unikátneho piva Kozel. Celá dedina je úzko spätá s históriou varenia tohto nápoja, preto je návšteva pivovaru a ochutnávka piva nezabudnuteľným zážitkom. „Pivovar tu tvorí srdce celej dediny,“ dopĺňa sládok.

Otvoriť galériu
Zdroj: Velkopopovický Kozel

Svoju vášeň objavil už v detstve

Mnohí sa rozhodujú pre svoju budúcu profesiu až na konci strednej školy, no iní vedia už od malička, kam ich srdce zavedie. „Moji rodičia aj prarodičia pracovali v pivovare. Pamätám si, ako som sa tam mohol ísť pozrieť každý deň a trávil tam veľa času,“ spomína Vojtěch Homolka. Jeho záujem o varenie jedinečného piva Kozel sa prejavil už pri objavovaní zákutí pivovaru, kedy chcel zistiť viac o varných a technických postupoch. „Prečo sa tvorí pena a prečo pivo tak výborne vonia?,“ spomína na svoje detské otázky Vojtěch Homolka a dodáva: „Varenie piva či práca s ním môže zo začiatku niekoho odradiť a zmiasť, že je pivo nudné, ale opak je pravdou. Je to najrozšírenejší alkoholický nápoj, ktorý je rozmanitý a nesie v sebe príležitosť spoločných stretnutí a zážitkov.“

Výsledok práce sládka hodnotia prevažne zákazníci a milovníci piva, a práve spätná väzba je to, čo napĺňa aj Vojtěcha Homolku. „Keď ľudia prídu do podniku, napijú sa a ocenia chuť nášho piva, to je to, čo ma poteší najviac,“ hovorí sládok Vojtěch Homolka, ktorý vie tento unikátny nápoj navariť, a to spojením troch hlavných surovín. „Pivo nie je len nápoj, s ktorým sa v minulosti zapíjal obed, ale je tiež úzko spätý so zážitkami, ponúka množstvo variantov a je aj veľmi rozmanitý,“ dopĺňa Vojtěch Homolka jedným dychom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Velkopopovický Kozel

Tajomstvo unikátneho procesu

„Tradičné varenie piva Kozel, postup a receptúra sú rovnaké od roku 1874. Tajomstvom je naša vlastná mäkká voda zo studne, ktorá je ideálna na spodne kvasené pivá,“ prezrádza Vojtěch Homolka, ktorý zároveň dodáva, že tieto postupy sú stavebnými kameňmi piva. „Základom je nielen charakter sladov, ale dôležitý je aj ich pomer a, samozrejme, korenie piva - chmeľ, ktorý pridá jemnú horkosť a aromatickú zložku,“ pokračuje sládok.

Jednotlivé pivá sa vyznačujú aj odlišnou skladbou surovín, napríklad Kozel Mistrův ležák je podčiarknutý horkosťou vďaka kombinácii štyroch druhov sladu a troch druhov chmeľu. Okrem samotných surovín a procesu varenia, konečný výsledok ovplyvňuje aj starostlivosť o pivo a spôsob čapovania. „Najhoršie je, keď človek nedokáže zabrániť negatívnym faktorom, ktoré dokážu pivo ovplyvniť po tom, ako odíde z pivovaru. Preto je napríklad dôležité vyberať si podniky, kde sa o pivo dobre starajú po tom, čo k nim dorazí,“ odporúča  Vojtěch Homolka. Zároveň tiež odporúča kombinovať pivo s rôznymi jedlami. „Pivný zážitok je potom úplne iný a dostáva sa do inej dimenzie,“ uzatvára s úsmevom sládok Vojtěch Homolka.

Otvoriť galériu
Zdroj: Velkopopovický Kozel

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pavol sa stále cíti duchom mladý.
Foto
Životné jubileum Paľa Drapáka: Je preňho vek len číslo? Aha, na čo známy rocker rozhodne nezanevrel!
Ilustračné foto
Španielsko uložilo nízkonákladovkám rekordnú pokutu! Kvôli tomuto zaplatia milióny
Žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro
NATO je po správach o novej ruskej zbrani v pozore: Okamžité opatrenie!
(ilustračné foto)
Epidémia opičích kiahní nepoľavuje: Výstraha WHO na najvyššom stupni!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj po správach o novej ruskej zbrani: Ukrajina okamžite reaguje
45-ročný muž v skutočnosti utiekol do východnej Európy, kde je v pravidelnom kontakte s miestnou políciou.
Foto
Otec 3 detí zmizol na výlete: Po čase prišiel ŠOK! Nad tým, čo spravil, sa zastavuje rozum
Na snímke vľavo Vladimír Brodziansky (Slovensko) a vpravo Yankuba Sima Fatty (Španielsko)
Foto
Šialený záver zápasu desaťročia: Slovensko malo na dosah senzáciu, rozhodla obrovská chyba
Ukrajinskí vojaci 57. motorizovanej brigády počas výcviku taktických zručností v Charkovskej oblasti, ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom.
Ukrajinci odhalili ďalšie ruské zverstvo: Odporné, čo spravili zajatým vojakom!
(ilustračné foto).
Mimoriadna situácia na cestách, cez TENTO úsek neprejdete: Cestári upozorňujú na…
Sara zaspala s naneseným opaľovacím krémom.
Ráno sa s hrôzou pozrela do zrkadla: POZRITE sa, čo sa stalo Sare! Môže sa to stať aj VÁM
Prezident SR Peter Pellegrini na návšteve mesta Prešov.
Foto
Pellegrini po návšteve jedného z najväčších miest Slovenska: V tejto veci bude musieť nastať veľká ZMENA
Letisko Gatwick pri Londýne opätovne otvorilo svoj Južný terminál pre zamestnancov, postupne sa sprístupní aj cestujúcim.
Druhé najrušnejšie britské letisko museli zatvoriť: Dotklo sa to stoviek letov