- Pre telo predstavuje náhla zmena jedálnička pomerne veľký stres, preto na ňu môže reagovať negatívne. Ak sa chcete vyhnúť jojo efektu alebo zníženiu imunity v dôsledku hladovania, choďte na to rozumne, a hlavne postupne.
- Nemusíte sa vzdávať vašich obľúbených jedál, aby ste schudli zopár kíl. Sledujte však množstvo, ktoré počas dňa skonzumujete. Dôležité je tiež prijímať dostatok tekutín.
- Aby váš metabolizmus fungoval opäť na plné obrátky, potrebujete hlavne dostatok vitamínov a vlákniny. Denne by ste mali skonzumovať minimálne 2 porcie ovocia a zeleniny.
- Skvelým pomocníkom na ceste za zdravím sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, skúste tie od značky K-Bio, ktoré podporia vaše trávenie aj imunitu. Pod privátnou značkou K-Bio v Kauflande nájdete pestrý výber ovocných a zeleninových štiav, ktoré vám pomôžu odľahčiť jedálniček zdravým a chutným spôsobom. Navyše si môžete byť istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.
- Nezabúdajte na pohyb. Stačí, ak si každý deň doprajete polhodinovú prechádzku, namiesto výťahu budete používať schody, na nákup sa vyberiete peši alebo cestou z práce vystúpite o zastávku skôr. Každý krok sa počíta.
- Zaraďte do svojho jedálnička zdravšie verzie vašich obľúbených receptov. Pripravte si napríklad zdravé cviklové rizoto, ktoré vám prinášame ako tip od foodblogerky Lenivej kuchárky. Červená repa obsahuje množstvo vitamínov, vápnika, fosforu a železa, preto je vhodná najmä pre ženy.
- Ak bojujete s jej typickou chuťou, stavte na čerstvú repovú šťavu od značky K-Bio. Zíde sa vám dokonca aj pri varení.
Cviklové rizoto podľa Lenivej kuchárky
Ingrediencie na 4 porcie:
300 g ryže arborio/carnaroli
200 g červenej repy
1 cibuľa
250 ml bio šťavy z červenej repy K-Bio
70 g parmezánu
3 plátky masla
5 PL panenského olivového oleja
soľ a čierne korenie
100 g čerstvých šalátových listov
Postup:
V rýchlovarnej kanvici zohrejeme 1 - 1,5 litra vody, ktorú použijeme na podlievanie rizota. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu a pečieme do sklovita. Prisypeme nepremytú ryžu a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 3 minúty za pravidelného premiešavania.
Zalejeme K-Bio šťavou z červenej repy izbovej teploty, pridáme nadrobno nakrájanú cviklu a dobre premiešame. Osolíme a za občasného miešania privedieme do varu.
Následne znížime teplotu, pridáme časť horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame zvyšok horúcej vody a zakaždým premiešavame, až kým sa vstrebe voda a ryža i cvikla sa uvaria al dente. Trvá to približne 20 - 30 minút.
Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame strúhaný parmezán a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Pred servírovaním rizoto posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvými šalátovými listami. Dobrú chuť!