Jablko v karameli
Potrebujeme:
- 6 jabĺk so stopkou, hrubé špajdle, vidličku
- bielu a tmavú rozpustenú čokoládu
- mäkké karamelky 160 g
- 2 až 3 PL šľahačky
- 2 PL masla
Postup:
Jablká poriadne umyjeme, aby sme ich zbavili vosku, ktorým sú pokryté.
- TIP: Jablká zbavíte vosku jednoducho tak, že ich chytíte za stopku a narýchlo namočíte do horúcej vody.
Jablká poriadne osušíme a dáme dobre vychladiť do chladničky.
Do stredu jablka v mieste stopky zapichneme drevenú špajdľu.
V mikrovlnnej rúre alebo nad vodným kúpeľom rozpustíme karamelky a pridáme šľahačku s maslom.
Jablko namočíme do karamelovej polevy.
Jablko postupne otáčame v poleve, celé ho obalíme a spodok opatrne obtrieme o hranu misky. Položíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke.
Jablko v karameli ešte obalíme v bielej čokoláde a necháme v chladničke na papieri na pečenie stuhnúť.
Po stuhnutí pofŕkame pomocou vidličky tmavou čokoládou.
- TIP: Ak začnete na začiatku pracovať s dobre vychladenými jablkami, karamel aj čokoláda na nich rýchlejšie stuhnú.
- TIP: Zo zvyšného karamelu a čokolády pridaním šľahačky pripravíte skvelé omáčky k dezertom alebo pralinky.
Recepty sú z knihy Petry Tóthovej: Sladké zdobenie - Rady a nápady (Ikar, a.s.)