U osôb, ktoré vypijú päť pohárov vína týždenne, je riziko nakazenia vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, o sedemnásť percent nižšie. Ale u osôb, ktoré konzumujú pivo, je naopak o dvadsaťosem percent vyššie. Vyplýva to z rozsiahlej analýzy dát získaných z Biobanky Spojeného kráľovstva. Hoci nie je príčinný vzťah celkom známy, podľa autorov víno zrejme pomáha chrániť sliznice pred infekciou vysokým obsahom polyfenolov.
Vie sa totiž, že polyfenoly znižujú schopnosť vírusov, ktoré spôsobujú respiračné ochorenia, prenikať do buniek. U osôb konzumujúcich biele víno, ktoré obsahuje polyfenolov výrazne menej ako vína červené, je riziko infekcie vírusom SARS-CoV-2 nižšie o osem percent. Teda v porovnaní s tými, ktorí víno nepijú vôbec.
Štúdiu publikovali epidemiológovia z Univerzity v Šen-čene, ktorí pracovali s dátami z britskej Biobanky.