Medzi nich patria aj výrobcovia chleba a pečiva. V súvislosti so štvrtou vlnou pandémie nového koronavírusu totiž hrozí, že spracovatelia potravín nebudú schopní pre náhle výpadky personálu zabezpečiť potraviny na pultoch.
SZPCC poznamenal, že pekári ako subjekty kritickej infraštruktúry vnímajú doterajšiu nečinnosť agrorezortu v podpore potravinárskeho sektora počas pandémie ako veľmi závažnú. Nechcú sa znova dostať do situácie, keď nebudú vedieť zabezpečiť výrobu.
"Veríme, že agrorezort nezanedbal prípravu na predídenie možnej humanitárnej krízy. Treba si totiž uvedomiť, že slovenský potravinársky priemysel má oveľa vyššiu potrebu zamestnancov ako jeho náprotivky v západných krajinách, kde je výroba viac automatizovaná. Vzhľadom na kritické predpovede vývoja vlny omikron hrozia reálne výpadky v zásobovaní potravinami v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a ďalších kľúčových zložkách štátu," uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Podľa zverejnených informácií WHO a na základe skúsenosti susediacich európskych štátov je podľa neho zrejmé, že pri mimoriadne krátkej inkubačnej dobe a vysokej infekčnosti možno odôvodnene predpokladať výrazný zásah do objemu domácej produkcie potravín spôsobenej citeľným výpadkom pracovnej sily, ktorej je aj bez pandemického ohrozenia akútny nedostatok.