Pekári podľa Lapšanského považujú agrorezort, v ktorého kompetencii je agropotravinárska vertikála, za kľúčového partnera pri zvládnutí vlny omikron. Chcú preto vedieť, ako štát pomôže potravinárom zabezpečiť nepretržitosť výroby a zásobovania obyvateľstva potravinami.
"Na masívne výpadky pracovníkov, či už pre karanténu alebo nakazenie sa omikronom, sa pekári potrebujú dopredu pripraviť. Nie je možné, aby sme zabezpečenie zásobovania či výroby riešili, až keď kritická situácia nastane. Potrebujeme podporu a súčinnosť štátu, ktorému odvádzame nemalé dane. Na kritickú situáciu sa potrebujeme spoločne so štátom pripraviť v predstihu. Už teraz evidujeme rast chorobnosti našich zamestnancov. Ako sektor zamestnávajúci tretinu pracovníkov v potravinárstve SR, potrebujeme urgentne vedieť, aké nástroje na zabezpečenie výroby potravín pre občanov Slovenska agrorezort pripravil," dodal Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.