Keď je človek hladný, nielenže je náročné odolať rýchlym a nezdravým jedlám, ale ani to pre chudnutie nie je dobré. „Preto je lepšie snažiť sa hladu radšej predchádzať pravidelným a vyváženým zložením stravy,“ radí odborníčka z portálu vimcojim Jitka Laštovičková.
No čo ak deň nevychádza dobre a hlad príde? Rozhodne odolajte sladkostiam a vyprážaným jedlám. Síce práve po tých budete mať chuť siahnuť, ale nie sú vôbec ideálne. Ani na zasýtenie, ani pre naše zdravie. Vhodnejších možností je celá kopa.
Čerstvá Zelenina
- Nikdy s ňou neurobíte chybu, avšak samotná vás nezasýti
Základ: Čerstvá zelenina - Uhorka, paradajka, nastrúhaná mrkva, mrkvový šalát, rukola či polníček (valeriánka poľná)
Doplňte - Syr cottage, údené tofu či vajíčko a pokvapkajte olivovým olejom
- V zime je lepšia zelenina pečená alebo dusená
- K tepelne upravenej zelenine sa hodí tvaroh vyšľahaný s bylinkami alebo tvrdý nastrúhaný syr či vajíčko
- Ak vám vyhovujú polievky, uvarte si zeleninový vývar s vajíčkom
- Výborné sú aj tekvicová polievka so zázvorom a tekvicovými semiačkami, špenátová so smotanou či brokolicová so syrom
Tvrdý syr
Základ:
- Ak vám nevyhovuje cottage ani tvaroh, stavte na tvrdý syr, najlepšie s 20 - 30 % tuku v sušine
- Je skvelým zdrojom vápnika aj kvalitných bielkovín, takže zasýti
Pridajte:
a) Zeleninu - mrkvu, uhorku či stopkový zeler
b) Ovocie - jablká, hrušky či hrozienka