Do roku 2050 tak produkcia kávy a ďalších plodín klesne na polovicu tej dnešnej. Vedci z Zürišskej univerzity sa pozreli na modely klimatickej zmeny, údaje o pôde, jej pH a sklon svahov na planéte, aby dokázali odhadnúť, ako sa bude meniť krajina v oblasti, kde sa pestujú a budú pestovať kávovníky.
„Pôda, kde je možné pestovať kávovníky a produkovať kvalitné semená na praženie, sa do roku 2050 zníži na polovicu,“ tvrdia autori z Zürišskej univerzity. Najviac budú postihnuté oblasti v Brazílii, Kolumbii a Vietname. A ohrozená je aj produkcia kakaa, kešu a avokáda. Druhy stromov, ktoré sa kvôli produkcii týchto plodín pestujú, sú ohrozené podobne ako kávovníky.
„Opatrenia zamerané na adaptáciu produkcie klimatickým zmenám by mali zahŕňať aj šľachtenie nových odrôd, ktoré sú lepšie prispôsobené rastu pri vyšších teplotách a pri menšom množstve zrážok. A tiež sa treba zmieriť s tým, že na väčšine územia kávu arabica nahradí menej obľúbená robusta,“ tvrdí jeden z autorov doktor Roman Grüter z Curyšskej univerzity. Kvôli zmene klímy sa podľa autorov káva začne pestovať v nových oblastiach, kde sa jej doteraz nedarilo. Najmä potom v Číne, Argentíne či v USA.
„Každopádne, aj keď sa úsilie človeka teraz zameria na to, ako sa čo najrýchlejšie vyrovnať so zmenami klímy, bude šľachtiť nové odrody a hľadať nové územia na pestovanie, je celkom isté, že produkcia mnohých subtropických plodín sa zníži a obľúbené suroviny ako káva, kakao či avokádo budú oveľa drahšie ako dnes,“ mienia autori z Zürichu.