Reklama

Radoslav je jediný Slovák, ktorý má certifikát na starodávne remeslo: Takto sa balzamujú mŕtvoly!

Radoslav je jediný Slovák, ktorý má certifikát na starodávne remeslo: Takto sa balzamujú mŕtvoly!

Zdroj: sap

Reklama

Je jediný na Slovensku, ktorý dokáže profesionálne zabalzamovať telo nebožtíka. V obci Kátov (okr. Skalica) otvorili prvú balzamovaciu miestnosť s oficiálnym certifikátom.

Pozostalí tak majú možnosť zachovať telesnú schránku milovaného nebožtíka vďaka umeniu Radoslava Pekara (45), ktorý robil 23 rokov na patológii. Do tajov balzamovania prenikol vďaka náročnému kurzu v Litoměřiciach v Česku, ktorý ho vyšiel na 4000 eur.

Podľa Radoslava je balzamovanie vlastne zastavením posmrtných procesov. „Najčastejšie sa využíva, keď sa telo ukladá do hrobky, ale balzamuje sa napríklad aj na vedecké účely na určitú dobu. V rámci praktického hľadiska sa viac uplatňuje čiastočné balzamovanie na kratší čas. Ide o konzerváciu, pri ktorej sa posmrtné procesy zastavujú iba na určitú dobu,” prezradil. Pri klasickom balzamovaní sa telo kompletne vydezinfikuje a vyumýva. „Potom sa ochráni povrchovo-balzamačnými látkami. Na zakonzervovanie cievneho systému sú iné postupy. Používajú sa na to viaceré prístroje, ktoré sa napoja na cievny systém. Najskôr sa vytlačia krv a tekutiny a potom sa napumpujú balzamačné látky. Takisto sa prebalzamujú vnútorné orgány,“ opísal Radoslav komplikovaný postup.

Pýtajú aj 5000 eur

Pekar pracoval celých 23 rokov v nemocnici v pitevni. Keď sa mu naskytla príležitosť ísť sa vzdelávať do Českej republiky, neváhal. „Vzdelával som sa u doktora Petra Rambouska. Naučil som sa balzamáciu i konzerváciu a zároveň som robil aj prax,“ upresnil slovenský balzamovač.

Na chode našej prvej balzamovacej miestnosti sa tiež podieľa Vladimír Ecker, podpredseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. „Telo po balzamácii vyzerá ako živé. Na oživenie pokožky používame farbivo, vonné látky i balzamačné krémy, ktoré sa vtierajú doslova milimeter po milimetri. Vďaka tejto chémii, ktorú dovážame až z Veľkej Británie, je telo dokonale balzamované a riziko prenosu nákazy - choroby, na ktorú zosnulý skonal, je prakticky nulové. „Pohreb je premiéra i derniéra zároveň, opakovať sa v žiadnom prípade nedá, preto je príprava tela zosnulého na rozlúčku prioritou. Balzamovanie stojí od 200 do 5000 eur, špeciálnu rakvu nepotrebujete,“ uzavrel Radoslav.

Najznámejšie zakonzervované telo

Vladimir Iľjič Lenin

  • * 22. apríl 1870 – † 21. január 1924
  • Ruský marxistický revolucionár a architekt moderného komunizmu - boľševizmu. Stál na čele boľševickej revolúcie v Rusku. Ďeň po smrti kontaktovali významného ruského patológa a anatóma Alexeja Abrikosova, ktorého poverili zabalzamovaním Leninovho tela.
  • Miesto: Mauzóleum v Kremli, Moskva, Rusko
  • Rok balzamovania: 1924

Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Súvisiace