Vedeli ste?
Zákon určuje iba minimálnu hodnotu gastrolístka. Je na zamestnávateľovi, akú hodnotu zvolí.
Z čoho sa vychádza
Za normálnych okolností sa stravné valorizuje vždy, keď sa vývoj cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň päť percent. Naposledy sa stravné zvýšilo na základe údajov za február 2019, keď ceny vzrástli o 5,8 %.
Gastrolístok alebo peniaze
• od januára 2022 nezáleží na tom, či dostávate gastrolístky, alebo finančný príspevok na stravovanie
• obe formy sú oslobodené od dane z príjmov do 55 % základného stravného
• kým dnes to predstavuje 2,81 €, po novom to bude 3,30 €
Dôležitý je údaj za december 2021
Ministerstvo práce
V januári 2022 sa začalo posudzovať, o akú sumu sa zvýši stravné pre jednotlivé časové pásma, a to na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za mesiac december 2021. Za základňu sa považuje mesiac február 2019, t. j. mesiac, na základe ktorého sa naposledy zvyšovali sumy stravného. Kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike za december 2021 dosiahol hodnotu 117,5 %.