Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2022 13:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Paleontológ Andrej Čerňanský objavil 110 miliónov rokov starú fosíliu: Unikátny nález!

Unikátny objav! Skamenelina jaštera z mjanmarského jantáru, ktorú objavil tím na čele so slovenským vedcom Andrejom Čerňanským (38), sa zachovala až v nečakane detailnej podobe.

 Telo Retinosaurusa hkamtiensis uchovala živica zo stromu a sú na nej viditeľné jednotlivé šupiny a aj očné viečka. Vyťažili ju v Mjanmarsku a o vzácnom náleze v pondelok informoval článok v prestížnom časopise Scientific Reports, ktorý patrí pod vydavateľstvo Nature. 

Nášho paleontológa pozval do tímu vedec Juan Daza z University Texas ešte v roku 2019 a odvtedy usilovne sondujú terén, aby našli raritné objavy. Juana oslovil Adolf Peretti, švajčiarsky miliardár, ktorý obchoduje s drahými kameňmi. Peretti je zároveň veľkým fanúšikom paleontológie a v Mjanmarsku má aj bane. „Povedal, že si môže vytvoriť tím ľudí zo svetových expertov, ktorých si vyberie, potom pozve všetkých do Bangkoku a tam môžu začať študovať nálezy, ktoré im ukáže,“ odhalil Čerňanský. Skúmali jantár, ktorý predtým v Mjanmarsku vydolovali z hlbín. „Jantár je v tejto oblasti známy, ťaží sa tam, ale nie v každom je nejaké zviera. Mali sme k dispozícii celú kolekciu na výskum,“ upresnil paleontológ s tým, že v jednom kuse objavili jaštera, ktorého nazvali Retinosaurus hkamtiensis. Žil 45 miliónov rokov pred slávnym Tyranosaurom rexom.

Otvoriť galériu

Zachovali sa aj šupiny

Nedospelý jedinec má zachovanú hlavu a prednú časť tela spolu s lopatkovým pletencom a prednými končatinami. Dĺžka lebky je približne iba jeden centimeter. Išlo teda zrejme o mláďa. „Vnútri má dokonale trojrozmerne zachovanú kostru a kompletnú kožu. Viditeľné sú jednotlivé kožné šupiny, ich tvar, a to tak na hlave, ako aj na tele. Zachované sú aj zvyšky oka a viečka,“ odhalil Čerňanský. Vedci prekvapivo našli aj priedušnicu a časť priedušiek. Nález predstavuje jedinečnú možnosť skúmať telo prehistorického plaza a jeho trojrozmerný vonkajší reálny vzhľad. Ide o najzachovalejší nález, čo sa týka mäkkých tkanív, väčšinou sa zachová len kostra.

Otvoriť galériu

Od svojho objavu fosília precestovala tisíce kilometrov. „Keďže išlo o medzinárodnú spoluprácu, nález putoval z Ázie do USA, v Texase sa skúmal pod CT. Kvôli výkonnej počítačovej tomografii - synchotonu - putoval do Austrálie. Táto metóda umožnila študovať každý drobný detail jaštera. Momentálne je vo Švajčiarsku uložený v múzeu,“ dodal. Na zá­klade fylogenetických analýz identifikovali plaza z jantáru ako príbuzného línií Tepexisaurus a Xantusiidae. „To poukazuje na hypotézu, že dnešná skupina známa výlučne zo Severnej a Strednej Ameriky mohla mať pôvod inde, než indikuje ich doteraz známa biogeografia,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Test JADROVÝCH zbraní v Rusku?! Znepokojivé, čo sa v krajine deje: Putin posiela Západu ODKAZ
Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.
Sestry odmietajú zásah do zákona o mzdách zdravotníkov: Podľa nich utrpí kvalita starostlivosti
George Michael († 53) zomrel na Štedrý deň v roku 2016.
Foto
Prasklo dlhoročné TAJOMSTVO Georga Michaela († 53): Mal sex s TÝMTO mužom!
Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini podpíše zákon o transakčnej dani, ale... Prihovoril sa vláde
Brat Arnolda, ktorý zahynul pri páde letu 447, prezradil, kto zavinil smrť všetkých na palube!
Foto
Odhalenie o lete, pri ktorom zahynuli Slováci: Brat Arnolda († 33) vie, kto zavinil SMRŤ 228 ľudí! PRVÝKRÁT prezradil klamstvá a…
Matt Damon zaplatil hendikepovaným plavcom zo Slovenska preteky v USA!
Foto
Neskutočné! Matt Damon šokoval slovenských hedikepovaných plavcov: Gesto hollywoodskej hviezdy vás dojme k slzám
Muž po zrážke s vlakom zomrel.
Tragédia na stanici v Bratislave: Na trati šiel po štvornožky senior († 65)! Zomrel
Evakuácia obyvateľov mesta Kupiansk.
Foto
Veľká evakuácia na Ukrajine: Tisíce ľudí musia opustiť svoje domovy! Smutné varovanie gubernátora
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Aktualizované
Minister Šaško ponúkol kompromis: Ide o mzdy sestier, záchranárov a lekárov
(ilustračné foto)
Kde sa Slovákom žije najspokojnejšie: V tejto DEDINKE sú najlepšie podmienky na život!
ilustračné foto
Do vojny na Ukrajine sa mala zapojiť aj TÁTO krajina: HROZBA pre medzinárodné spoločenstvo! Príde reakcia?
Foto
Sexi bobistka sa vzdala slovenského občianstva: Podmienky u nás? Je to šialené!