Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!
Obaja sa snažia vyrábať kvalitné produkty, o čom svedčí aj fakt, že na konte už majú nejedno ocenenie. Manželia majú gazdovstvo už štvrtý rok, chovajú na ňom rôzne zvieratá a pestujú i vlastnú zeleninu. V Dolnom Hričove sa zameriavajú najmä na chov kôz a výrobu kozích mliečnych výrobkov. Šikovná Lenka (21) sa v experimentovaní so syrmi a s ich príchuťami našla. „Koziu nivu a camemberty som vôbec nemala v pláne robiť vo veľkom, iba tak, len pre seba. Keď sme však ochutnali náš prvý nivový a camembertový bochník, rozhodla som sa, že toto je presne tá vec, ktorá by mohla ľudí zaujať a chutiť im,“ spomína.
Rozhodla sa preto, že koziu nivu budú vyrábať aj oficiálne. „Šokovalo ma, keď som sa dozvedela, že ju robíme ako jediní na Slovensku. Ľudia o tom ešte tak nevedia, a hlavne, drvivá väčšina má predsudky voči koziemu mlieku, keď však ochutnajú, vždy odchádzajú s plnou nákupnou taškou,“ usmieva sa. Malými pomocníkmi sú aj synovia Ondrejko (3) a Jakubko (2). „V auguste čakáme prírastok, tak nás bude o jedného viac. V budúcnosti určite plánujeme prijať aj zamestnancov, lebo už teraz to nestíhame,“ vysvetľuje dvojica, ktorá už má aj úspechy. „Minulý rok sme sa zúčastnili na celoslovenskej súťaži vo výrobe syrov a kyslomliečnych výrobkov vo Východnej na Ovenáliách, kde sme sa s našou nivou a camembertom umiestnili na 1. a 3. mieste v kategórii kozie syry,“ dodáva.
Ceny produktov
- Čerstvý kozí syr: 14 € /kg
- Gyros kozí syr: 15 €/kg
- Kozia niva: 25 €/kg
- Kozie jogurty: 1,80 €/ks
- Kozí camembert: 25 €/kg