Okrem energií sa nás zrejme najviac týka zdražovanie potravín, ktoré nám z peňaženky vyberá čoraz viac peňazí. Napriek tomu Slováci ročne vyhadzujú viac ako sto kilogramov potravín. Plytvanie nám cenu jedla ešte navyšuje, a to v podstate bezdôvodne. Ako sa mu vyhnúť? Jednoznačne nakupujte podľa zoznamu a nie hladní. Dôležité je aj potraviny správne skladovať. Viete napríklad, ktoré výrobky by ste mali v chladničke ukladať dole a ktoré hore? Určite na tom záleží, pretože v jednotlivých častiach chladničky je rôzna teplota.
5 tipov, ako sa vyhnúť vyhadzovaniu jedla
1. Nakupujte so zoznamom
- Pred návštevou obchodu si naplánujte jedlo na najbližších pár dní.
- Pripravte si zoznam.
- Nakupujte len to, čo máte napísané.
- Zvážte množstvo, ktoré dokážete spotrebovať.
2. Dodržujte zásady skladovania
- Potraviny skladujte podľa odporúčaní výrobcu.
- Dbajte na to, aby sa neznehodnotili vlhkom, teplom či škodcami.
- Skontrolujte správnu teplotu v chladničke, má byť 1 až 5 °C.
3. Pravidelne kontrolujte dátum
- Potraviny uskladnite v poradí, ako sa im končí dátum spotreby.
- Čerstvejšie uložte dozadu.
- Pravidelne kontrolujte, či sa im nekončí záruka.
4. Zmrazujte a varte, koľko zjete
- Ak viete, že nezjete napríklad celý chlieb, zmrazte ho.
- Pokrmy pripravujte iba v takom množstve, koľko vaša rodina dokáže zjesť.
- Na tanier si naložte radšej menej a potom si dajte dupľu.
5. Zúžitkujte zvyšky
- Niektoré potraviny môžu poslúžiť aj na iný účel, ako ste ich pôvodne kúpili.
- Zo suchého pečiva si môžete urobiť strúhanku, zo šupiek zemiakov či z cukiny urobíte čipsy a podobne.