Čo kam uložiť v chladničke
Horná časť (8 °C) - víno, maslo
Stredná časť (3 AŽ 5 °C) - mliečne výrobky, dezerty, varené jedlá, nealkoholické nápoje, pivo
Spodná časť (0 AŽ 2 °C) „nulová zóna“ - čerstvé mäso, mäsové výrobky, ryby
Dolné zásuvky (3 °C) - ovocie a zelenina, niektoré chladničky sú vybavené aj LED osvetlením, ktoré predlžuje fotosyntézu, čím si zachovávajú vitamíny a antioxidanty
Police vo dverách (5 AŽ 8 °C)
Vo vrchnej časti: maslo, vajcia, syr
V spodnej časti: nápoje a plechovky
Vydržia dlhšie, než stojí na obale
- Mäsové výrobky - Ak sú označované údajom DMT, sú konzumovateľné aj po uvedenom dátume, najmä suché salámy a klobásy vydržia dlho
- Mliečne výrobky - Čerstvé a neotvorené vydržia aj 3 dni po uplynutí minimálnej trvanlivosti.
- Syry - Riaďte sa zložením: čím viac vody sa vo výrobku nachádza, tým menej vydržia.
- Tvrdé syry - vydržia aj roky. Kontrolujte však prípadnú pleseň.
- Vajcia - Vydržia najviac 2 týždne po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, pre istotu vajce vždy najskôr rozklepnite do pohára a až potom ho pridajte k pripravovanému jedlu.
Potraviny majú rôzne označenia
Dátum minimálnej trvanlivosti
• Určuje deň, po ktorom sa jedlo dá ešte konzumovať, aj keď jeho kvalita už nemusí byť najlepšia.
Spotrebujte do
• Po tomto dátume už konzumácia jedla nie je bezpečná.