Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2022 09:31 | Správy | Domáce správy

Vynikajúci diplomat a dobrý človek: Na smrť Eduarda Kukana († 82) reagujú známe mená

Opustil nás trojnásobný minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Eduard Kukan († 82). Na jeho smrť reagovali viaceré známe mená.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Bývalý minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec Eduard Kukan bol vždy usmiaty a dobre naladený. Na sociálnej sieti to uviedol šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS).

"Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený. A dnes dlhoročný minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec nášho aj Európskeho parlamentu Eduard Kukan už nie je medzi nami," povedal Korčok. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť.

Na smrť Eduarda Kukana reagoval aj bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Kukana označil za diplomata-elegána. "Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych," uviedol Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Eduard Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť i rozhľad. Na sociálnej sieti si ho pripomenul premiér Eduard Heger (OĽANO). Poukázal, že Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO. "Obzvlášť v dnešných dňoch sa javí, že jeho úsilie nebolo márne a prispelo k správnemu smerovaniu Slovenska," uviedol predseda vlády.

Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek. Povedal to bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý s Kukanom bol súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS.

 

Slovenská aj európska diplomacia práve prišli o jednu zo svojich najväčších osobností. Na sociálnej sieti to vo štvrtok uviedol slovenský diplomat Miroslav Lajčák v reakcii na úmrtie bývalého ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana. "Cítim sa privilegovaný, že som Eduarda Kukana poznal viac ako 25 rokov, ako výborného šéfa, znamenitého kolegu a veľmi drahého priateľa. Naučil ma, o čom je diplomacia, išiel príkladom a predstavil mi Balkán," napísal Lajčák, ktorý pôsobí ako osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

"Vždy budem obdivovať tvoj vkus, inteligenciu, eleganciu a optimistický humor za každých okolností. Odpočívaj v pokoji, priateľ môj. Budeš chýbať viacerým generáciám slovenských diplomatov a mnohým priateľom po celom svete. Dnes sú moje myšlienky s tvojou manželkou Zdenkou a tvojimi blízkymi," dodal Lajčák.

Bývalý podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár o Eduardovi Kukanovi povedal, že bol rozvážny človek. Podľa neho bude práve v tejto hektickej dobe chýbať.

Eduard Kukan je pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave nenahraditeľný. Univerzite odovzdával obrovské skúsenosti a vzdelával mladších kolegov. Pre TASR to povedal dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda. "Pôsobil u nás po ukončení svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Zásadným spôsobom sme využívali jeho potenciál a obrovské skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, ktoré u nás vyučoval, a vzdelával mladších kolegov," uviedol Burda. 

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Daniela je zástankyňou zdravého životného štýlu.
Foto
Peštová si vymyslela šialený stravovací plán: AHA, jedli by ste to? Už teraz vie, že zlyhá!
Sestrička Lucy Letby.
Foto
Sestrička ZABÍJALA novorodencov! To, čo urobila predčasniatku, vám nedá spávať: Detaily ako z hororu
Ženy trúchlia nad telom obete.
Foto
Ľudia zomierali počas tlačenice na náboženskom podujatí: Desivé číslo! Môže to byť ešte horšie
Foto
Žena zažila HOROR: Napadnutá vo vlastnej záhrade! Na FOTO musíte mať silný žalúdok
Andrej Babiš.
Babiš prehovoril o novej frakcii Patrioti pre Európu: Pozrite sa, v čo dúfa
Černockú rola Saxany vystrelila do výšin.
Legendárna Saxana si prešla obrovským TRÁPENÍM: Bola to hrôza a priala som si, aby...
Marek vytvoril počas búrky v Nitre dychberúci záber s bleskom.
FotoVáš Tip
V meste nad Zoborom sa v sekunde rozžiarila obloha, Marek bol pripravený: Jeho dychberúca momentka očarila Slovákov!
Viac ako tisíc prípadov gastroenteritídy zaznamenali v talianskom mestečku Torri del Benaco ležiacom na východnom brehu Gardského jazera.
Prenádherné jazero čelí veľkej kauze: Turistov trápia črevné problémy! Pozrite sa, čo odhalili analýzy
Zvýšenie tejto sumy nedostačuje na to, aby z nej človek dokázal vyžiť.
Výška životného minima vzrástla na 273,99 eura: Ako ovplyvní exekúcie a výšky dôchodkov?
Výbuchy v ruskej leteckej základni Novofedorivka.
Poriadne rozsiahly útok Ukrajiny: Zasiahli na Kryme! Čo sa im podarilo?
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Trump si pri vojne na Ukrajine pustil ústa na špacír: Plán na jej ukončenie? Chladná reakcia Kremľa
(ilustračné foto)
Tragédia počas výcviku: Pri havárii stíhačky zahynul pilot! Začalo sa vyšetrovanie