Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2022 09:31 | Správy | Domáce správy

Vynikajúci diplomat a dobrý človek: Na smrť Eduarda Kukana († 82) reagujú známe mená

Opustil nás trojnásobný minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Eduard Kukan († 82). Na jeho smrť reagovali viaceré známe mená.

Koaliční poslanci spomínajú na zosnulého Eduarda Kukana ako na odborníka a dobrého diplomata, ale aj ako na výborného politika a dobrého človeka. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) pripomenul, že Kukan sa zaslúžil aj o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO. "Odišiel najsympatickejší minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Zaslúžil sa o náš vstup do EÚ a NATO. A takmer sa stal prezidentom, čo by mnohé veci zmenilo. Česť jeho pamiatke," uviedol Grendel.

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) označila Kukana za jedného z tých lepších politikov, ktorých Slovensko malo. "Správa o jeho úmrtí ma nesmierne mrzí. Odpočívajte v pokoji, pán Kukan. Ďakujem za všetko, čo ste pre Slovenskú republiku spravil," dodala Bittó Cigániková.

"Kukan sa ako diplomat pričinil o to, aby malo Slovensko v zahraničí dobré meno a bolo vnímané ako spoľahlivý partner," doplnil podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že Kukan svoju odbornosť a profesionalitu priniesol aj do politiky a akadémie.

Šéfka výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) rovnako zaradila Kukana k našim najvýznamnejším diplomatom a pripomenula jeho kariéru. "Patril medzi ľudí, ktorí pomohli Slovensku zaradiť sa medzi demokratické krajiny Európy po ťažkom období Mečiarových vlád. Na jeho životnú cestu sa pozerám s obdivom," poznamenala a vyjadrila úprimnú sústrasť celej jeho rodine.

"Odišiel diplomat, politik a človek, ktorý bol pri tom keď sa Slovensko dostávalo z pozície čiernej diery Európy. Ďakujeme za všetko pán Eduard Kukan. Odpočívajte v pokoji. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO).

Predseda kultúrneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO) pripomenul jeho život i kandidatúru za prezidenta SR. "Keby sa vtedy stal prezidentom, v ďalších rokoch by sa zrejme veľa vecí udialo inak," podotkol. Kukan podľa jeho slov aj naďalej ostal dôstojným a profesionálnym ministrom zahraničných vecí, europoslancom a diplomatom.

Jarmila Halgašová (SaS) spomína na Kukana ako na vzdelaného muža, ktorý bol navyše priateľský a zábavný, ale aj pokorný. "Čo je dnes vzácnosť. Bolo mi obrovskou cťou, pán Eduard Kukan, sa s Vami stretnúť. Odpočívajte v pokoji," uviedla Halgašová.

"Ďakujem za naše debaty, za kopec smiechu a láskavé rady… Edo, bolo mi potešením s tebou spolupracovať. Odpočívaj v pokoji," uviedla poslankyňa za stranu Za ľudí Jana Žitňanská. Rovnako zaželala úprimnú sústrasť pozostalej rodine.

Ako veľkého človeka slovenskej diplomacie a politiky vníma Kukana aj Andrej Stančík (OĽANO). "Zažil som ho na mnohých diskusiách, no hlavne na spoločných stretnutiach, kde sme sa veľa nasmiali. Odovzdal mi mnoho z jeho bohatých skúseností a je mi veľmi ľúto a smutno, že sa už nestretneme. Jeho vtip, takt a múdrosť nám všetkým budú chýbať," skonštatoval Stančík.

Bývalý minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Eduard Kukan zomrel v stredu (9. 2.) vo veku 82 rokov. Vyučoval na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov UK v Bratislave a bol čestným predsedom Diplomatickej akadémie Karola Rybárika. 

späť
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Známy bojovník má slabosť pre exotickú zver.
Foto
Novinky v prípade TÝRANIA zvierat: Vémola je na prahu trestného stíhania! Toto prezradila polícia
Vladimir Putin (vľavo) a Donald Trump
Prekvapujúce vyjadrenie ruského prezidenta: Putin berie Trumpove vyjadrenia o Ukrajine vážne
Daniella Hampton
Foto
V tele sa jej STRATILO vnútromaternicové teliesko: Lekári jej neverili! Po rokoch prišiel šok
Manchester United
Prestupová bomba na dosah: Slovenský reprezentant je krok od podpisu s Manchesterom United!
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
V športových správach bolo horúco, Slavo pri pohľade na Čvirikovú Hriadelovú takmer nedýchal: Ukážková femme fatale!
driving a car
Rakúsko zaviedlo bič na cestných pirátov: Policajti zadržali už desiatky áut!
Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej metropole  Astana.
Putin o prímerí na Ukrajine: Tak skoro nepríde, skôr naopak... Aha, čo budú v Rusku vyrábať
Dodržiavanie zdravej stravy je kľúčové.
Chcete schudnúť bez utrpenia? Nová jednoduchá metóda sa stáva celosvetovým hitom
Herečka trávila čas v Tatrách.
Foto
Herečka Garajová-Schrameková ukázala, čo je dokonalé šťastie: Jeden pohľad a budú sa vám zbiehať sliny!
(ilustračné foto)
Poplach na TOMTO talianskom ostrove: Sopka sa prebudila k životu!
(ilustračné foto)
Vražedné horúčavy! Desiatky ľudí v krajine zahynuli: Strašné, aká tam je teplota
Pam Johal (46) je surová vegánka a konzumuje iba tepelne neupravené ovocie a zeleninu.
Foto
Svoje deti kŕmi iba surovým ovocím a zeleninou: Tvrdí, že je tu VYLIEČILO! A nielen to