Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2022 09:22 | Šport | ZOH Peking 2022
Foto

Nórka Johaugová s druhým zlatom v Pekingu: Fantastický finiš! Zo Sloveniek najlepšia Procházková

Nórska bežkyňa na lyžiach Therse Johaugová získala na ZOH 2022 v Pekingu svoju druhú zlatú medailu. Vo štvrtok po skvelom finiši triumfovala v behu na 10 km klasicky s intervalovým štartom s minimálnym náskokom štyroch desatín sekundy pred Fínkou Kerttu Niskanenovou. Bronz vybojovala ďalšia Fínka Krista Pärmäkoskiová (+31,5).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Z trojice slovenských reprezentantiek skončila najvyššie Alena Procházková. Päťnásobná olympionička obsadila 65. priečku s výrazným odstupom 5:11,9 min na víťazku. Barbora Klementová prišla do cieľa na 77. pozícii s mankom +6:52,9, debutantke na hrách Kristíne Sivokovej patrila 81. priečka (+8:06,3). Na štarte bolo 97 pretekárok.

Tridsaťtriročná Johaugová sa v Pekingu stala uplynulý víkend olympijskou šampiónkou v skiatlone a pridala tak druhé individuálne zlato zo ZOH v kariére. Štrnásťnásobná majsterka sveta mala pred pekinskými hrami vo svojej výnimočnej zbierke olympijský titul iba zo štafety z Vancouveru 2010, ku ktorému o štyri roky neskôr pridala v Soči striebro a bronz. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu nemohla štartovať pre dopingový dištanc.

"Dnes cítim maximálnu radosť. Je skvelé vyhrať, keď sa bojuje do posledných metrov a v cieli napokon vidíte desatinky vo váš prospech. Cítila som, že mám na konci dostatok síl a na záverečnom kopci som sa cítila veľmi dobre. To rozhodlo, že som vyhrala," povedala Johaugová v rozhovore pre nórsku televíziu NRK.
      

Johaugová nezačala najrýchlejšie, na prvých dvoch medzičasoch jej patrila piata priečka. Postupne však zvyšovala tempo a v polovici trate už viedla s tesným náskokom šesť desatín sekundy pred Niskanenovou, tretia bola priebežne Ruska Natalia Neprjajevová s mankom viac ako šesť sekúnd. Niskanenová však útočila na zlato, dostala sa virtuálne pred Johaugovú a ešte necelé štyri kilometre pred cieľom mala na nórsku rivalku k dobru viac ako desať sekúnd. Fínka "svietila" na čele aj na poslednom medzičase na méte 8,6 km, keď viedla o 1,3 sekundy, ale Johaugová ju vystupňovaným záverom v cieli tesne predstihla. Niskanenová predtým v skiatlone skončila štvrtá, celkovom získala už tretie olympijské striebro, na zlato stále čaká.
      

Blízko k medaile mala aj strieborná zo skiatlonu Ruska Neprjajevová, boj o bronz prehrala s Pärmäkoskiovou o jedinú desatinu sekundy. Bez cenného kovu skončili na desiatke Švédky, najvyššie bola na šiestej pozícii Ebba Anderssonová, pred ňou skončila piata Nemka Katharina Hennigová.

ZOH 2022 v Pekingu - beh na lyžiach:
      ženy - 10 km klasicky s intervalovým štartom: 1. Therese Johaugová (Nór.) 28:06,3 min, 2. Kerttu Niskanenová (Fín.) +0,4, 3. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +31,5, 4. Natalia Neprjajevová (ROC) +31,6, 5. Katharina Hennigová (Nem.) +43,4, 6. Ebba Anderssonová (Švéd.) +50,9, 7. Julia Stupaková (ROC) +57,5, 8. Jessica Digginsová (USA) +1:08,8, 9. Teresa Stadloberová (Rak.) +1:10,6, 10. Taťjana Sorinová (ROC) +1:11,1,... 65. Alena Procházková +5:11,9, 77. Barbora Klementová +6:52,9, 81. Kristína Sivoková +8:06,3

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Chôdza je efektívnym spôsobom, ako spáliť kalórie (ilustračné foto).
Chcete cvičiť čo najefektívnejšie? Prekvapujúce zistenie vedcov! Doteraz ste to robili zle
Muž jazdí v klasickom americkom aute okolo generátora, ktorý už niekoľko dní nevyrába elektrinu v Havane.
Kuba je v najhoršej situácii od Castrovej revolúcie: Aha, aká základná vec im chýba
Holandský minister obrany Ruben Brekelmans
Ako je to s pozvánkou Ukrajiny do NATO? Holandský minister prehovoril
Na snímke Juraj Rizman
Čaputovej partner v slzách: Rizmana postihla mimoriadne smutná udalosť
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin prehovoril o mierových rokovaniach s Ukrajinou: Jednej otázke sa oblúkom vyhol
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Prepúšťanie na ministerstve zahraničia: Podľa Blanára súvisí s konsolidáciou!
Príslušník izraelských bezpečnostných síl skúma škody na dome zasiahnutého raketou vystrelenou z Libanonu v meste Majd al-Krum.
Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael: Jedna z rakiet mala symbolický význam
Muža vyhlásili za mŕtveho a zobrali ho na darovanie orgánov, cestou na operačnú sálu sa prebral.
Muža vyhlásili za mŕtveho: Pri operácii na darovanie orgánov sa PREBUDIL! Desivé, ako skončil
Americký prezident Joe Biden
Biden o napätí na Blízkom východe: Viem, kedy to príde! Izrael chystá niečo veľké
Zmiznutie Larsa zostáva záhadou aj po 10 rokoch...
Foto
Najväčšia ZÁHADA zmiznutia turistu: Po TOMTO ho už nikdy nevideli! Znepokojivé posledné VIDEO
Juraj Slafkovský sa zranil na tréningu Montrealu
Foto
Šokujúca správa zo zámoria: Juraj Slafkovský sa zranil! Sezóna v ohrození?
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin dostal pozvánku na summit G20, má to ale háčik: Bude mať odvahu prísť?