Chuťové poháriky pošteklí aj francúzsky quiche, ktorý Noro tentoraz pripravil s pórikom a so šunkou. Kreativite sa však medze nekladú a svoj quiche si môžete dochutiť aj inými surovinami.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 125 g polohrubej múky
- 75 g masla
- 1 vajíčko
- štipku soli
- čierne korenie
Na náplň:
- 1 väčší pór
- 2 balenia šunky
- 1 dl suchého bieleho vína
- 1 balenie tvrdého syra
- 1,5 dl 40 % šľahačkovej smotany
- 1 vajíčko
- štipku soli
- kávovú lyžičku hnedého cukru
Postup na prípravu cesta:
Nakrájané maslo presypeme múkou a pridáme naraz všetky suroviny. Vypracujeme cesto. Ihneď rozvaľkáme na múkou poprášenej doske do tenka – podľa tvaru pekáča.
Spodok pekáča vytrieme maslom a posypeme strúhankou. Takto pripravený pekáč necháme v chladničke oddychovať asi 10 - 15 minút, pokiaľ pripravíme plnku.
Postup na plnku:
Na troche masla alebo oleja jemne osmažíme na kolieska nakrájaný pór. Následne pridáme pokrájanú šunku a trochu prehrievame. Podlejeme vínom a podusíme asi dve minúty. Podlejeme smotanou a prevaríme len jednu minútu. Pridáme soľ, muškátový oriešok a čierne korenie. Odstavíme. Do zmesi pridáme nahrubo nastrúhaný syr, zľahka premiešame a napokon pridáme 1 celé vajíčko a opäť premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Zmes rozlejeme na cesto a ihneď pečieme.
Pečenie:
Pečieme v predhriatej rúre, ktorú nastavíme na 22 minút pri 180 stupňoch v ohreve zhora aj zdola naraz. Ideálne je použiť keramický pekáč.
Francúzsky quiche sa môže podávať 5 minút po pečení. Vhodný je rovnako v teplej (prípadne zohrievanej) forme a rovnako aj ako studený múčnik. Môžete ho podávať s prílohou, napr. so šalátovou zmesou ochutenou jemným základným dresingom (olej, med, horčica, citrónová šťava, soľ, korenie).
Verzií na náplň je mnoho. Napríklad kombinácie cibuľa + údené mäsko, špenát + šalotka, hríby + jarná cibuľka...