Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2022 08:15 | Správy | Zahraničné správy

Horkosladké správy z Česka: Počet nakazených naďalej klesá, v nemocniciach však pribudlo o desatinu viac pacientov

V Česku denný nárast novo potvrdených prípadov koronavírusu ďalej klesá. V piatok testy odhalili 22 118 novo nakazených, zhruba o 6600 menej ako pred týždňom.

O tisícku nižší bol počet opakovaných nákaz, štatistiky ministerstva zdravotníctva ich za tento piatok evidujú 4081. Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch ale výrazne ubudol aj počet vykonaných testov. Hospitalizovaných s ochorením covid-19 bolo v piatok 3785 ľudí, čo je proti predchádzajúcemu piatku nárast o viac ako desatinu. Na 247 tiež pribudlo ľudí vo vážnom stave. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe ministerstva zdravotníctva.

Denný prírastok novo pozitívnych klesá v medzitýždňovom porovnaní štvrtý deň v rade. V tomto týždni laboratóriá odhalili zatiaľ vyše 141-tisíc prípadov koronavírusu. Minulý týždeň, keď v utorok pribudlo rekordných 57 233 nových prípadov, ich v pracovných dňoch týždňa bolo zhruba o 55-tisíc viac.

Vysoké počty nakazených v posledných týždňoch spôsobuje variant omikron. Je výrazne nákazlivejší ako predchádzajúce typy koronavírusu, priebeh covidu-19 je ale podľa doterajších skúseností menej závažný. Počet hospitalizovaných napriek tomu začal rásť, pretože sa nákaza podľa epidemiológov presúva medzi starších ľudí a ohrozuje najmä nezaočkovaných. Pred týždňom bolo hospitalizovaných zhruba o 400 menej, ťažkých prípadov potom pribudli asi tri desiatky.

Incidenčné číslo, teda počet nových nákaz na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní, sa v tomto týždni dostalo pod 2000. Teraz dosahuje 1627, nižšie bolo naposledy 24. januára, minulý piatok bolo 2231. Proti štvrtku klesla incidencia vo všetkých krajoch. Najvyššia zostáva v Juhomoravskom na hodnote 1914, naopak najnižšia je stále v Karlovarskom kraji, kde pripadá na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň 1252 novo nakazených.

Laboratóriá v piatok vykonali približne 96-tisíc testov, asi o 50-tisíc menej ako pred týždňom. Počet záchytov medzi testovanými proti predchádzajúcemu piatku vzrástol. V prípade najčastejších preventívnych testov stúpla pozitivita na 16,5 percenta, pri takzvanej diagnostickej indikácii, kedy sa testujú ľudia s príznakmi, sa podiel pozitívnych zvýšil na 42,39 percenta. Pri epidemiologickej indikácii, kedy sa testujú ľudia napríklad po rizikovom kontakte s nakazeným, bola pozitívna asi pätina testov.

Od začiatku epidémie v marci 2020 odhalili laboratóriá v Česku vyše 3,38 milióna prípadov koronavírusu. Väčšina ľudí sa z nákazy vyliečila, zomrelých s potvrdeným ochorením covid-19 evidujú štatistiky 37 765.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Napäté stretnutie Fica s opozíciou!
Foto
Politológovia ostro o stretnutí Fica s opozíciou: Strata času! S kým vytrel premiér podlahu?
Po zásnubách v cieli jedných z pretekov teraz prišla na rad svadba.
Foto
Spartan Maroš je po netradičných zásnubách šťastím bez seba: SVADBA! Silný a krásny príbeh lásky vás chytí za srdce
Miesto nehody dokumentovali niekoľko hodín.
Foto
Marko († 8) zomrel na milovanom bicykli: Bolestivé slová starostu! Na osudnom mieste už horia sviečky
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Lipavský o svojej budúcnosti v Pirátoch: Ak odhlasujú odchod z vlády, podám demisiu! To nie je všetko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj tvrdí, že Rusko musí byť prinútené k mieru: Putin sa sám nezastaví, odkazuje
Libanon je na pokraji síl: Vyhýba sa OSN prijať zodpovednosť?
Ilustračné foto
USA pošlú Ukrajine bomby, rakety i vozidlá: Balík za obrovské milióny
Kamala Harrisová a Donald Trump.
Trump vs Harrisová: Najnovší prieskum poteší jedného z kandidátov! Kto by vyhral?
Umelkyňa sa výziev vôbec nebojí.
Foto
STRACH o Jiřinu Bohdalovú: Herečka je vo vážnom stave na JIS-ke
Abandoned railway station with damaged wagons
V Budapešti sa VYKOĽAJIL vlak: Ide o druhý podobný prípad! Čo sa tam stalo?
Na snímke policajné auto.
Po pasoch ďalšia zmena? Rezort vnútra chce nový dizajn policajných áut: Menili sa nedávno
Tipy na prípravu
Zaujímavé zistenia vedcov o vaječných žĺtkoch: Ak uvidíte TOTO, nepanikárte