Neustále zdražovanie sa na nás hrnie z každej strany a málokomu k nemu adekvátne rastie aj plat. Väčšina z nás hľadá spôsoby, ako ušetriť a míňať v obchodoch menej.
Varenie
Domáci jogurt
Potrebujete:
- 1 liter čerstvého mlieka,
- 200 ml čerstvého jogurtu
Postup:
- Mlieko a jogurt zmiešajte a následne ohrejte na 30 °C. Prelejte do menších nádob s viečkom a nechajte stáť 24 hodín pri izbovej teplote. Ochutiť ho môžete čímkoľvek, hotový jogurt vydrží v chladničke cca týždeň.
Ušetríte: 2 - 5 eur
Vanilkový cukor
Potrebujete:
- 1 kg kryštálového cukru,
- 1-2 struky kvalitnej vanilky,
- dózu s tesným viečkom
Postup:
- Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vyškrabte z neho semienka. Zmiešajte s cukrom, pridajte aj prázdny struk. Zmes dobre uzavrite a odložte na dva týždne. Každý druhý deň bez otvárania pretrepte.
Ušetríte: viac ako 5 eur
Mleté mäso
Potrebujete:
- mrkvu
Postup:
- Časť mletého mäsa v jedle nahraďte nastrúhanou mrkvou.
Ušetríte: 3 - 5 eur
Vajíčka
Potrebujete:
- Prášok do pečiva alebo droždie, želatínu, zemiakový či kukuričný škrob.
Postup:
- Zmiešajte 1 balenie prášku do pečiva s lyžicou vody a lyžicou octu - môže to nahradiť až dve vajíčka. Rozpustite 1 balenie sušeného droždia v 100 ml horúcej vody - nahradí to jedno až dve vajíčka. Jeden balíček želatíny pripravený podľa návodu vás môže stáť až o tri vajíčka menej.
Ušetríte: 0,5 - 1,5 eur