Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2022 16:08 | Správy | Domáce správy

Navždy nás opustil diplomat Radomír Boháč: Prehral ťažký boj s chorobou

V utorok zomrel po ťažkej chorobe slovenský diplomat Radomír Boháč. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) na 20. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR.

Veľvyslanec pôsobil ako vedúci Stálej misie SR pri OSN so sídlom vo Viedni. Korčok pripomenul, že Boháč zasvätil celý život diplomacii a na jeho pamiatku vyzval zúčastnených k minúte ticha.

Veľvyslanec pôsobil ako vedúci Stálej misie SR pri OSN so sídlom vo Viedni. Korčok pripomenul, že Boháč zasvätil celý život diplomacii a na jeho pamiatku vyzval zúčastnených k minúte ticha.

Radomír Boháč absolvoval Právnickú fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave. Študoval tiež na Inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve, na Medzinárodnom inštitúte verejnej správy v Paríži a tiež v nemeckom Centre bezpečnostných štúdií Georgea C. Marshalla.

Pôsobil od roku 1986 ako atašé na československom veľvyslanectve v Londýne. V rokoch 1989 – 1990 pôsobil na federálnom Ministerstve zahraničných vecí Československa. Jeho ďalším pôsobiskom bolo Dillí, kde bol v rokoch 1991 - 1992 na pozícii III. tajomníka Veľvyslanectva Česko-Slovenskej Federatívnej republiky. Rovnako zastupoval v Indii aj Slovenskú republiku, a to v rokoch 1993 - 1996 ako II. a neskôr I. tajomník ambasády a vedúci obchodnoekonomickej sekcie.

V roku 1996 sa stal poradcom štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR, o rok neskôr bol zástupcom riaditeľa odboru štátov EÚ/NATO a v roku 1998 zástupcom generálneho riaditeľa Politickej sekcie MZV SR.

Ako veľvyslanec zastupoval Slovensko v Nairobi v Keni, bol tiež stálym predstaviteľom SR pri Úradovni OSN v Nairobi. V rokoch 2002 – 2003 pôsobil na pozícii riaditeľa Odboru Ázie, Afriky, krajín Blízkeho a Stredného Východu a Latinskej Ameriky na MZV SR. Bol tiež veľvyslancom SR v Portugalsku (2004 – 2008). Úspešne tu inicioval aj projekt s názvom "Invest&Visit Slovakia", ktorý sa realizoval aj v iných krajinách.

V roku 2008 ho vymenovali na post generálneho riaditeľa Sekcie hospodárskej spolupráce a rozvojovej pomoci MZV SR. V rokoch 2011-2014 bol veľvyslancom v Dánsku, v októbri 2014 sa stal zástupcom Slovenska v Asia-Europe Foundation (ASEF).

Od roku 2017 pôsobil ako stály predstaviteľ Slovenska pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni. Počas slovenského predsedníctva OBSE v roku 2019 bol predsedom Stálej rady OBSE.

Radomír Boháč si 22. júla 2021 prevzal z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej poverovaciu listinu veľvyslanca, keď sa stal vedúcim Stálej misie SR pri OSN, OBSE a iných medzinárodných organizáciách so sídlom vo Viedni.

Na diplomata si spomenul i exprezident Andrej Kiska. "Zostala po Tebe hlboká brázda vyrytá plným životom. Vďaka za tých štyridsaťpäť rokov, ktoré som Ťa mohol poznať. Odpočívaj v pokoji," píše o Radomírovi Boháčovi Andrej Kiska na facebookovom profile. 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Žena si myslela, že ide o polárnu žiaru. Pravda bola úplne iná.
Foto
Žena si myslela, že vidí polárnu žiaru, ale... Keď vyšlo najavo pravda, vyrobila si veľkú hanbu
Nvotová k Rózsovmu rozhodnutiu napísala blog!
Foto
Nvotová vs. Rózsa: Drsná vojna kvôli HYMNE! Vykričali si peniaze, DROGY a...
Pohľad na iránsku metropolu Teherán v skoré sobotné ráno 26. októbra - v čase začiatku izraelského úroku.
Irán reaguje na izraelsky útok desivými slovami: Bude ďalšia odveta? Na TOTO sa musí krajina pripraviť!
Arcibiskup Carlo Maria Vigano tvrdo skritizoval prezidentskú kandidátku Kamalu Harrisovú.
Bývalý vatikánsky veľvyslanec sa pustil do Kamaly Harrisovej: Pekelné monštrum, ktoré poslúcha Satana
Bojovník bol zasnúbený s krásnou fitneskou.
Váš Tip
Bojovník Boráros má žiť so svojou ex v jednom dome aj po rozchode: Stále spolu kvôli peniazom?!
Vo Venezuele vypukli protesty.
Chladnokrvná VRAŽDA v srdci Venezuely: Aktivistu opozičnej strany našli MŔTVEHO! Kto za to môže?
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan si chcú kúpiť nový dom: Drsná reakcia miestnych! Toto manželia nerozdýchajú
Izrael podnikol ODVETNÉ útoky na Irán! Napätie medzi krajinami eskaluje: Prvé výbuchy zazneli v Teheráne
Martin Škrtel
Foto
Kamarát o konci Škrtela v DAC: Mal veľa práce a kancelária mu nevoňala
V novej relácii Zlaté talenty so Zlaticou sa našla
Foto
PRIZNANIE Zlatice Puškárovej: Chýba jej spravodajská stolička?! Prezradila, kedy nastal bod ZLOMU
Partnerky ruských vojakov ochotne zapózovali v ich uniformách na letisku.
Foto
Ukrajinskí hackeri OKLAMALI Rusov: Takto ODHALILI strojcov brutálneho masakru! A to nie je všetko
Dnes si páry užívajú bozkávanie ako predohru.
Foto
Vedci odhalili PÔVOD bozkávania: Uf, z TOHTO vám príde ťažko! Romantiku za tým nehľadajte