Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2022 16:08 | Správy | Domáce správy

Navždy nás opustil diplomat Radomír Boháč: Prehral ťažký boj s chorobou

V utorok zomrel po ťažkej chorobe slovenský diplomat Radomír Boháč. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) na 20. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR.

Veľvyslanec pôsobil ako vedúci Stálej misie SR pri OSN so sídlom vo Viedni. Korčok pripomenul, že Boháč zasvätil celý život diplomacii a na jeho pamiatku vyzval zúčastnených k minúte ticha.

Veľvyslanec pôsobil ako vedúci Stálej misie SR pri OSN so sídlom vo Viedni. Korčok pripomenul, že Boháč zasvätil celý život diplomacii a na jeho pamiatku vyzval zúčastnených k minúte ticha.

Radomír Boháč absolvoval Právnickú fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave. Študoval tiež na Inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve, na Medzinárodnom inštitúte verejnej správy v Paríži a tiež v nemeckom Centre bezpečnostných štúdií Georgea C. Marshalla.

Pôsobil od roku 1986 ako atašé na československom veľvyslanectve v Londýne. V rokoch 1989 – 1990 pôsobil na federálnom Ministerstve zahraničných vecí Československa. Jeho ďalším pôsobiskom bolo Dillí, kde bol v rokoch 1991 - 1992 na pozícii III. tajomníka Veľvyslanectva Česko-Slovenskej Federatívnej republiky. Rovnako zastupoval v Indii aj Slovenskú republiku, a to v rokoch 1993 - 1996 ako II. a neskôr I. tajomník ambasády a vedúci obchodnoekonomickej sekcie.

V roku 1996 sa stal poradcom štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR, o rok neskôr bol zástupcom riaditeľa odboru štátov EÚ/NATO a v roku 1998 zástupcom generálneho riaditeľa Politickej sekcie MZV SR.

Ako veľvyslanec zastupoval Slovensko v Nairobi v Keni, bol tiež stálym predstaviteľom SR pri Úradovni OSN v Nairobi. V rokoch 2002 – 2003 pôsobil na pozícii riaditeľa Odboru Ázie, Afriky, krajín Blízkeho a Stredného Východu a Latinskej Ameriky na MZV SR. Bol tiež veľvyslancom SR v Portugalsku (2004 – 2008). Úspešne tu inicioval aj projekt s názvom "Invest&Visit Slovakia", ktorý sa realizoval aj v iných krajinách.

V roku 2008 ho vymenovali na post generálneho riaditeľa Sekcie hospodárskej spolupráce a rozvojovej pomoci MZV SR. V rokoch 2011-2014 bol veľvyslancom v Dánsku, v októbri 2014 sa stal zástupcom Slovenska v Asia-Europe Foundation (ASEF).

Od roku 2017 pôsobil ako stály predstaviteľ Slovenska pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni. Počas slovenského predsedníctva OBSE v roku 2019 bol predsedom Stálej rady OBSE.

Radomír Boháč si 22. júla 2021 prevzal z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej poverovaciu listinu veľvyslanca, keď sa stal vedúcim Stálej misie SR pri OSN, OBSE a iných medzinárodných organizáciách so sídlom vo Viedni.

Na diplomata si spomenul i exprezident Andrej Kiska. "Zostala po Tebe hlboká brázda vyrytá plným životom. Vďaka za tých štyridsaťpäť rokov, ktoré som Ťa mohol poznať. Odpočívaj v pokoji," píše o Radomírovi Boháčovi Andrej Kiska na facebookovom profile. 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasič pozoruje miesto útoku ruského bezpilotného lietadla, ktorý zabil v Kyjeve tínedžerku.
Rusi majú na svojich rukách ďalšiu nevinnú krv: Pod paľbou rakiet zomrelo niekoľko osôb, vrátane tínedžerky
2024 - Manželia sú stále zaľúbení až po uši.
Foto
Vlado Kobielsky úprimne o manželstve: Mali sme veľmi náročné obdobie! Slová o rozpade rodiny
Pohľad na iránsku metropolu Teherán v skoré sobotné ráno 26. októbra - v čase začiatku izraelského úroku.
Napätie na Blízkom východe: Hamas obvinil Izrael z eskalácie konfliktu!
(ilustračné foto).
Tragická nehoda nad oblakmi: Zrážka dvoch lietadiel ukončila tri životy, jeden stroj po náraze vzbĺkol
Veštkyňa Zana.
Horoskop od veštkyne Zany: SKLAMANIE, krivdy z minulosti i nová LÁSKA na obzore!
Červené šaty brunetke veľmi pristali.
Foto
Celeste Buckingham pokrstila nový singel tak, ako sa patrí! Všetkým ženám poslala ODKAZ
Ondřej si musel prejsť peklom.
Foto
Trpké PRIZNANIE Ondřeja Brzobohatého: Bol na niekoľkých TERAPIÁCH a... Musel si prejsť peklom!
Pohľad na iránsku metropolu Teherán v skoré sobotné ráno 26. októbra - v čase začiatku izraelského úroku.
USA vyjadrili stanovisko k útokom na Irán: Vedeli o tom vopred?! Londýn a Rijád vidia situáciu inak
Ondřej Brozobohatý s manželkou Danielou
Dusno Ondřeja Brzobohatého s manželkou: Naplnil sa najhorší scenár...
Ústavná pohotovostná služba
Váš Tip
Pohotovostná služba v Bánovciach nad Bebravou bola prerušená: Prevádzkovateľ oznámil, kedy ju obnovia!
Ilustračné foto
Výbušné balíky mali smerovať do celého sveta! Polícia okamžite reagovala: Zadržala až štyroch podozrivých
Súd rozhodol v prípade hokejistu Ondreja Molnára: Vinný z ublíženia na zdraví!