Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2022 11:26 | Správy | Zahraničné správy

Macron sa odhodlal k ráznemu činu: Francúzsky prezident po 10 rokoch sťahuje z Mali vojakov

Francúzsko a jeho spojenci v rámci európskych síl po takmer desiatich rokoch operácií proti džihádistickému povstaniu začnú koordinovane sťahovať svoje jednotky z Mali. Na tlačovej konferencii v Paríži to vo štvrtok oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Francúzsky prezident dodal, že "úplne" odmieta myšlienku, že Francúzsko v tejto svojej bývalej kolónii zlyhalo. Vysvetlil, že keby sa Francúzsko nebolo rozhodlo zasiahnuť, bol by mohol nastať kolaps malijského štátu či dokonca vyhlásenie kalifátu na časti jeho územia. Vyhlásil tiež, že Francúzsko a jeho partneri spôsobili od roku 2013 silám džihádistickej siete al-Káida a Islamskému štátu v Saheli veľké porážky, ktoré ovplyvnili ďalší spôsob ich fungovania.

Súčasne vyslovil očakávanie, že odchod síl Barkhane a Takuba z Mali umožní "preorientovať sa – na žiadosť našich partnerov – tam, kde sa očakáva náš príspevok". Uviedol, že európski vojaci zo síl Takuba budú "premiestnení" do Nigeru, do oblasti na hraniciach s Mali.

Upozornil tiež, že "štáty Guinejského zálivu sú čoraz viac vystavené pokusom teroristických skupín usadiť sa na ich území". Podľa Macrona džihádisti pri tom využívajú priepustnosť hraníc jednotlivých štátov. Paríž informoval, že s týmito krajinami sa "začali politické a vojenské konzultácie s cieľom stanoviť podmienky tejto spoločnej akcie do júna 2022."

Senegalský prezident Macky Sall, ktorého krajina predsedá Africkej únii, na spoločnej tlačovej konferencii s Macronom vyhlásil, že boj proti terorizmu v Saheli nemôže byť len záležitosťou afrických štátov. Toto oznámenie prišlo krátko predtým, ako Macron vo štvrtok odcestuje do Bruselu na dvojdňový summit EÚ-Afrika.

Nasadenie francúzskych vojakov v Mali bolo pre Francúzsko spojené s problémami: z 53 vojakov, ktorí zahynuli počas služby v misii Barkhane, ich 48 prišlo o život v Mali. V roku 2013 Francúzsko nasadilo svoje jednotky v Mali proti džihádistom, ale ich povstanie nebolo nikdy úplne potlačené a teraz sa objavili nové obavy, že džihádisti sa snažia preniknúť do Guinejského zálivu.

Správa o sťahovaní zahraničných jednotiek v Mali sa objavilo krátko pred Macronovým dlho očakávaným oznámením týkajúcim sa jeho kandidatúry v aprílových prezidentských voľbách. Podľa AFP koliduje aj s úsilím Macrona, ktorý sa snaží prevziať vedúcu úlohu v medzinárodnej diplomacii, keď nalieha na Rusko, aby zmiernilo napätie na východe Európy a ustúpilo v spore týkajúcom sa Ukrajiny.

Francúzska tlačová agentúra AFP konštatuje, že najmä s blížiacimi sa francúzskymi voľbami je Macronovou prioritou zabezpečiť, aby akékoľvek stiahnutie jednotiek nevyvolalo porovnanie s chaotickým odchodom USA z Afganistanu na konci roku 2021.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Obrovské škody po sebe Helene zanechala aj v meste Marshall v americkom štáte Severná Karolína.
Helene sa stal najničivejším hurikánom od čias Katriny: Obnova škôd bude trvať celé roky
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Systém pre objednanie na cudzineckú políciu je funkčný, ale vyťažený: Toto je problém
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko spravilo kontroverzné rozhodnutie: Celý svet nad tým bude krútiť hlavou
Slováci sa podelili so svojimi úlovkami.
FotoVáš Tip
Teraz je ten čas! S prázdnym košíkom sa domov nevráti nik: Slováci zbierajú kapitálne kúsky
Donald Trump.
Trump získal podporu významného človeka: Podporí ho na symbolickom mítingu
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Muža, ktorý schvaľoval atentát, vzali do väzby: Dôvod je možno iný, ako by ste čakali!
Captive...
Temné odhalenie o násilí na ženách: Surovosť stúpa, keď sa deje niečo strašné...
Kontrolóri našli v havířovskom hypermarkete veľké nedostatky.
Foto
Hygienici museli zatvoriť časť hypermarketu: HNUS, čo sa tam našlo!
Rozsiahly projekt pod hradným kopcom narušil celistvosť brala.
V Bratislave rastie nová štvrť: Vydrica sa blíži ku kolaudácii! Kedy ju otvoria?
(ilustr. foto)
Zomrel obľúbený herec († 72): Na jeho smrť reaguje aj samotný prezident
Vodič jazdil v Nemčiňanoch bez vodičského preukazu a s drogami v tele
Nenormálny prípad: Muž jazdil bez vodičského preukazu, potom prišlo niečo ešte horšie!
Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou.
Česká prvá dáma zrejme bude dostávať plat: Aha, koľko tisícov jej navrhujú